La cinquena onada de la pandèmia s’està instal·lant als hospitals catalans. Fins fa poc es considerava que la nova onada tenia un baix efecte sobre el sistema sanitari, ja que només es comptava la càrrega sobre les UCI o els nous ingressos. Mentre l’Atenció Primària es dessagnava lentament, el consol de registrar pocs ingressos cada dia donava ales a l'optimisme. Ara, la situació comença a preocupar. Hi ha prop d'un miler de pacients ingressats per Covid a Catalunya, 104 més que el dia anterior, i 182 pacients a les UCI, 22 més que en la jornada anterior.

Per tant estem davant d’una situació en què el nombre de pacients d'UCI i els ingressos creixen mentre l’Atenció Primària es troba sobrecarregada gestionant la vacunació i l’augment de contagis. Per aquest motiu des del Departament de Salut han decidit deixar de fer test als contactes asimptomàtics, per tal de descongestionar l'Atenció Primària. 

Tot i la tensa situació del sistema sanitari, el nombre de morts diaris es manté baix. En les últimes 24 hores no s'ha registrat cap defunció per coronavirus a Catalunya. Una xifra que manté la tendència en la mortalitat dels darrers dies. 

Indicadors disparats

Els indicadors epidemiològics a Catalunya segueixen en xifres molt altes. Si bé molts d'ells han tingut un lleu descens els últims dos dies, és una tendència més lligada a la baixada de tests que es fan durant el cap de setmana que a una millora global. 

S'han diagnosticat 5.606 nous casos, lluny dels 8.000 diaris que es registraven durant la setmana passada. Tot i això la positivitat en les proves Covid segueix a l'alça i passa del 17,72% al 18,13%. 

El risc de rebrot passa de 1.785 a 1.590, un descens que és positiu. De forma similar cau l'Rt, que passa de 2,40 a 1,93. Un indicador que augmenta és la mitjana d'edat dels ingressats, que se situa en els 28 anys. 

Contra la delta, vacuna 

Malgrat que Catalunya es troba en una situació molt delicada, la campanya de vacunació avança de forma incansable. Fa dies que Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, va anunciar que es prioritzaria administrar les segones dosis de les vacunes per assolir un major nombre de ciutadans amb la pauta de vacunació completa. Seguint les paraules de la secretària, des de fa dies veiem la mateixa tendència: s’administren més segones dosis que primeres. Ahir no va ser una excepció i es van administrar 18.874 primeres dosis davant de les 22.893 segones dosis

L’estratègia de vacunació ha deixat ja més d’un 46% de la població catalana vacunada, fins a 3.665.661 de persones. Una xifra positiva, però que no assegura aturar completament la variant delta, la qual té una velocitat de transmissió molt més elevada que la britànica. Tot i això, la protecció de les vacunes segueix sent fonamental per resistir a la nova variant i futures. 

Contenció i noves mesures

Davant del brusc canvi de la situació epidemiològica que viu Catalunya, Cabezas ha alertat que "prop del 40%" dels casos de contactes estrets de contagiats de coronavirus no compleixen els 10 dies de quarantena. Des de la Conselleria de Salut es demana prudència i responsabilitat a la ciutadania, un reclam que anirà acompanyat de noves mesures sanitàries que s'anunciaran entre aquest dilluns i dimarts. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha referit en especial als festivals musicals sobre els quals ha advertit que les imatges que han deixat "no ens han agradat gens". En aquesta línia, s'ha pronunciat clarament en contra de celebrar festivals multitudinaris "en les pròximes setmanes".

 

Imatge principal: Dos sanitaris de l'Hospital Doctor Josep Trueta atenent un pacient de Covid a l’UCI / ACN