Primera acció de Salvador Illa com a líder de l'oposició, o el que sembla ser el mateix, com a cap del "Govern alternatiu de Catalunya": demanar-li una reunió per carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès. A la missiva s'hi pot veure el logotip d'aquest 'Govern alternatiu' i està enviada des del Parlament.

Després que els socialistes presentessin ahir el seu shadow cabinet, Illa ha sol·licitat a Aragonès "una reunió de treball" per "compartir amb vostè els grans reptes a què ha de fer front Catalunya i la seva ciutadania a curt i mitjà termini".

A la presentació d'ahir, els socialistes van voler fer una escenificació molt institucional, amb 15 diputats que han estat designats com consellers d'aquest Executiu alternatiu i el mateix Illa reunint-se en una taula com si fos el Consell Executiu.

 

"Quatre grans pactes"

Illa ha assegurat al republicà que el seu "Govern alternatiu" vol "contribuir a fer avançar el país, i fer-ho amb lleialtat institucional i responsabilitat política". "Amb voluntat constructiva i vocació de servei, hem elaborat quatre grans propostes de pacte, quatre oferiments d’acord que marquen el que, al nostre entendre, hauria de ser el centre de l’agenda política catalana aquests primers mesos de legislatura: un pacte per superar la pandèmia, un pacte sobre els Fons Europeus, un acord en favor del pluralisme i un acord per a la renovació dels alts càrrecs designats pel Parlament de Catalunya", li ha exposat.

El líder del PSC ha afegit que a aquests quatre eixos s'hi hauria de sumar "un posicionament a favor de l’ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona El Prat, i la convocatòria de la taula de diàleg entre les forces polítiques catalanes, amb l'objectiu de reprendre el camí del retrobament i l'acord a Catalunya". "Crec, honestament, que és de vital importància obrir un procés de diàleg a Catalunya, per escriure una nova pàgina de concòrdia, de respecte i de retrobament que faciliti arribar a amplis consensos, pel bé de la ciutadania del país", afegeix. No fa referència, però, a la taula de diàleg entre el Govern i l'Estat.

"Tot esperant que podreu atendre la meva petició el més aviat possible, i amb el convenciment que la tasca del Govern Alternatiu de Catalunya contribuirà a construir una Catalunya millor, des del diàleg i pensant en el conjunt de la ciutadania, m’acomiado cordialment", conclou.

Cal recordar que tot i la insistència d'Illa per reunir-se amb el president de la Generalitat, aquest encara espera poder trobar-se amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El president espanyol sí que ja té agendada una reunió amb el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno.