L'equidistància que està adoptant el PSC amb la llengua catalana segueix creixent. Avui el nou episodi ha estat protagonitzat pel líder socialista a Catalunya, Salvador Illa, que ha acusat el Govern de buscar "rèdits electorals" en la querella que ha presentat contra el líder del PP, Pablo Casado, per les seves mentides sobre l'escola catalana, quan es va inventar que a les aules els nens que parlaven castellà no poden anar al lavabo. És per aquest motiu que l'Executiu català ha presentat una querella al Tribunal Suprem per delictes d'injúries, calumnies i incitació a l'odi i la violència.

Aquesta acció no ha agradat a Illa, que en una entrevista d'Europa Press ha sostingut que aquesta querella beneficia "aquells als qui els interessa que el tema segueixi viu i que se segueixi parlant d'això, perquè segurament han de treure rèdits electorals", i ha avisat que en cap cas beneficia el català. La proposta d'Illa? Respondre-hi des del terreny polític i no des del judicial.

Més enllà d'això, Illa ha valorat les declaracions de Casado, que ha emmarcat en una declaració més de membres del PP que mostren el seu "desconeixement del que està passant a Catalunya", i ha considerat que les declaracions de Casado, més enllà de falses, són "profundament desafortunades", i ha afegit que algunes veus estan interessades a mantenir un debat polititzat i pujat de to sobre aquest assumpte, quan ell aposta per la serenitat i reflexió.

I ben igual com ha criticat a Casado, també ha carregat contra el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per haver visitat l'escola de Canet de Mar on s'ha imposat un 25% de l'educació en castellà. Per Illa, aquesta visita va significar l'assenyalament d'un alumne, en referència a la família que ha demanat aquest percentatge. És així que ha insistit que alguns polítics busquen retroalimentar-se en el debat.

Els sembla bé el 25%

Després d'aquestes declaracions Illa també ha dit, en la mateixa entrevista, que el PSC defensa que el català sigui llengua vehicular del sistema educatiu a Catalunya, i ha afegit que la defensa del català "no passa per la persecució ni l'estigmatització del castellà, ni passa per la imposició del català".

Però tot i aquesta defensa que assegura, ha subratllat que els sembla bé que les escoles hagin d'oferir un 25% de l'educació en castellà, encara que no és la seva aposta perquè ells volen un sistema que doni flexibilitat als centres.

El model que defensa el PSC va en la línia del recollit en un document de 2018 de l'anterior conseller d'Ensenyament, el republicà Josep Bargalló, que plantejava flexibilitzar la quantitat d'hores en castellà segons la realitat sociolingüística de cada centre, és a dir que els centres ho adaptessin a les seves necessitats --el Govern va assegurar que es tractava d'un document de debat obert a aportacions--.

Illa creu que aquest document va ser "boicotejat" per moviments i entitats com el Grup Koiné i per alguns grups parlamentaris, i ha sostingut que alguns confonen l'ús del català com a llengua vehicular amb el monolingüisme en l'ensenyament, atès que, al seu judici, aquests grups volen tractar el castellà com una llengua estrangera a l'escola catalana.

Ha insistit en la necessitat de despolititzar aquest assumpte i de treure el focus dels centres educatius, i ha garantit que el PSC vol contribuir a "refer un consens i un acord ampli" en aquest àmbit.

Crítiques de Junqueras

Illa ha descartat respondre les crítiques que el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha llançat contra el PSC per aquest assumpte, perquè sosté que "és un error polititzar l'ús de la llengua a l'escola" i creu que respondre a les seves acusacions seria contribuir-hi.

Junqueras considera que el PSC ha renunciat a defensar amb plenitud el model educatiu català perquè "pensa que li és més rendible en termes electorals fer seguidisme de l'extrema dreta espanyolista i de la dreta cada vegada més extrema", ha dit en una altra entrevista d'Europa Press.

 

A la imatge destacada, el líder del PSC Salvador Illa / David Zorrakino