Oriol Junqueras torna a carregar contra els socialistes catalans, aquest cop pel català a l'escola. El president d'ERC acusa el PSC de renunciar a defensar amb plenitud el model educatiu català "perquè pensa que li és més rendible en termes electorals fer seguidisme de l'extrema dreta espanyolista i de la dreta cada vegada més extrema", i li ha demanat que rectifiqui i defensi el model de la immersió. Així, Junqueras insisteix que "el PSC ha tornat a sucumbir a aquesta temptació purament electoralista" amb el català a les escoles, en una entrevista a Europa Press.

El líder d'ERC ha retret els socialistes que no fossin presents a la manifestació en defensa del model d'immersió lingüística  celebrada el dissabte 18 a Barcelona ni a una reunió convocada pel Departament d'Educació amb altres grups parlamentaris. Ambdues iniciatives han tingut lloc després que el Tribunal Suprem avalés una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa un mínim d'un 25% d'ensenyament en castellà en el sistema educatiu català, i de la imposició via TSJC del 25% de català en un grup d'una escola de Canet de Mar (Barcelona) a petició d'una família del centre. En aquest context, Junqueras fa una crida al PSC: "No vull desaprofitar cap oportunitat de reclamar-li i demanar-li al PSC que torni allà on havia estat, a defensar els drets dels nens a tenir una educació que garanteixi la igualtat d'oportunitats".

Què espera de Salvador Illa?

Preguntat sobre què espera del nou lideratge de Salvador Illa al capdavant del PSC, Junqueras ha manifestat que espera "que rectifiquin, que canviïn d'actitud i que tornin a les coses més positives de la seva història i el seu patrimoni" com considera que són la defensa de l'amnistia, l'autodeterminació i el català a l'educació, que havien defensat històricament, segons Junqueras.

Quan al poder judicial, el líder republicà ha censurat que a l'Estat existeixi "una espècie de tercera cambra legislativa que mai ningú ha votat i que s'ha apropiat de la potestat de modificar les lleis aprovades per les cambres legislatives". Això, ha afegit, no passa en cap Estat democràtic occidental. En el cas del català a l'escola, sosté que el percentatge fixat pel TSJC és arbitrari perquè "estableix criteris numèrics no previstos en les lleis" catalanes d'educació, i ha defensat que el blindatge definitiu del català a les escoles només s'aconseguirà quan Catalunya disposi de les eines d'un Estat independent.

Joan Carles I

Repassant l'actualitat i preguntat pel possible retorn de Joan Carles I, el líder d'ERC ha afirmat que dependrà de les altes instàncies de la justícia espanyola: "Vist que la corrupció ha estat tan institucionalitzada a l'Estat espanyol, en tots els seus àmbits, estic segur que si volen, ho justificaran tot", ha afegit. En aquest sentit, sosté que a Espanya hi ha hagut molts casos de corrupció institucionalitzats i que s'han vist "justificar coses al·lucinants" en termes de corrupció, de manera que no el sorprendria que acabés passant el mateix amb la tornada del rei emèrit.

Restriccions a Catalunya 

Tornant a Catalunya, Oriol Junqueras ha defensat les darreres restriccions del Govern per frenar la sisena onada de coronavirus i considera que són una prova de responsabilitat i "no són un luxe o un gust" per qui les pren. Davant l'augment de contagis, explica el líder d'ERC, la societat té dues respostes: els que opten per la por i els que opten pel carpe diem, però un "com el d'Horaci, el del Renaixement i el de Walt Whitman", que ha concretat que consisteix a gaudir de l'art i de la naturalesa. Així, ha criticat aquells que creuen que el carpe diem és "una festa massiva en la qual tothom es contagia i en la qual els màxims dirigents del PP donen positiu en covid, com s'ha vist en els últims dies", en referència a l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea.

 

Imatge principal, Oriol Junqueras / Europa Press