Fa més de mil dies que Carme Forcadell viu entre reixes pel seu paper durant l'octubre de 2017, que va culminar amb la declaració d'independència. L'expresidenta del Parlament ha volgut ara posar llum al calvari de la condemna amb un llibre infantil on narra el motiu del seu empresonament. Ho fa a través d'un diàleg íntim, en primera persona, amb el seu net Jan. Sortirà a la venda el proper 8 d'abril amb el títol 'Les paraules seran sempre lliures' (Editorial Montena). 

llibre carme forcadell
La portada del llibre de Carme Forcadell

La idea original va néixer arran de es converses amb el nen que, segons explica l'editorial, "no entén per què la iaia Carme és a la presó". Quan va poder parlar amb ella després d'assabentar-se que a la seva àvia l'havien tancat, va demanar-li si havia "fet res mal fet"

L'objectiu de l'exlíder de l'ANC és que el llibre sigui un cant a la llibertat, però també un crit d'esperança cap al futur. A més de repassar el seu llegat personal i polític, Forcadell explica com és que ha acabat condemnada i llança un missatge optimista, que "l'amor supera les proves més difícils". Ella, diu, n'és el viu exemple. 

Un cop més, pendent del Suprem

L'expresidenta del Parlament disposa encara del tercer grau penitenciari. Coincidint amb l'inici de la campanya electoral, el departament de Justícia va tornar a concedir aquest règim als presos independentistes, després que unes setmanes abans, el Tribunal Suprem l'anul·lés a petició de la Fiscalia, obligant-los a reingressar a la presó de manera permanent. Ara fa poc més d'un mes que Forcadell va poder tornar a sortir a passar el dia fora de la presó de Wad Ras i dormir a casa les nits de dijous, divendres, dissabte i diumenge. 

Poc abans del 14-F, la Fiscalia va anunciar la seva intenció de recórrer el permís penitenciari dels líders de l'1-O, però finalment no va ser fins l'endemà de les eleccions que va decidir-se a presentar el recurs, argumentant que era prematur. Per a ERC, una prova clara del rerefons polític que motiva l'acció del ministeri fiscal. Sospiten que va calcular que impugnar-ho en plena campanya electoral podria beneficiar els partits independentistes. 

De moment, el Jutjat de Vigilància Penitenciaria encarregat del cas ha ignorat la petició de la Fiscalia de suspendre l'aplicació del tercer grau mentre no es resol el fons de la qüestió del seu recurs. 

A la imatge principal, Carme Forcadell el dia que va tornar a sortir en tercer grau. / Marc Puig