Coincidint amb el primer dia de campanya electoral, els presos polítics, a excepció de Carme Forcadell, han sortit aquest divendres al matí de la presó per gaudir del tercer grau que se’ls va atorgar ahir. De fet, una de les primeres coses que faran avui mateix serà participar en actes de campanya de cara a les eleccions al Parlament del proper 14 de febrer.

La primera a sortir ha estat Dolors Bassa, que ha pogut marxar de la presó de Puig de les Basses poc abans de les nou del matí. Entre alguns crits de suport, Bassa ha afirmat que sortia de la presó “amb empenta i els companys que sortiran més tard, també”, tot i que també amb “incertesa a veure què farà la Fiscalia del PSOE”, ja que tot apunta que presentarà recurs davant el tercer grau. Bassa també ha tingut un moment per llançar un missatge de campanya, assegurant que el 14-F “anirem a votar independentista, tornarem a guanyar i direm altre cop que les urnes no ens fan por”.

dolors bassa acnDolors Bassa en el moment de sortir de la presó de Puig de les Basses / ACN

Al volt de dos quarts d’onze han sortit de Lledoners Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Raül Romeva, Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn. Prèviament, s’han fet una fotografia des de dins del recinte penitenciari amb un cartell a favor de l’amnistia.

Part d’ells han sortit en cotxe i per separat i només alguns s’han aturat a fer declaracions als mitjans. Un dels que ho ha fet ha estat Jordi Turull, que ha assegurat  mostrar-se molt content i “aprofitant cada minut de llibertat”. Respecte a la possibilitat que la Fiscalia presenti recurs contra el seu nou grau penitenciari, Turull ha assenyalat que “la Fiscalia ja sabem com actua”, per afegir que “ens voldria ajupits i rendits i estem dempeus i actius”. A més, ha volgut donar “gràcies a la gent, ells han estat el motor de la nostra força i el nostre coratge”. Per la seva banda, Josep Rull, també des del cotxe, ha assenyalat que no canviarà mai “la nostra determinació”. "No ens rendirem mai”, ha afegit.

Els que han sortit a peu han estat Raül Romeva i Jordi Sánchez, que s’han mostrat la seva intenció de seguir “treballant amb tota l’energia i les ganes”. Per la seva banda, Oriol Junqueras també ha sortit caminant i de manera breu ha assenyalat que “tenim un país per aixecar i una pandèmia per superar”.

Actes al vespre

Amb el tercer grau, els presos polítics poden sortir els divendres per passar el cap de setmana a casa i només han d’anar a dormir a la presó de dilluns a dijous. De moment però, els plans passen per participar en la campanya electoral avui mateix. Un dels que ho farà serà el president d’ERC, Oriol Junqueras, que té previst participar en un míting aquest mateix divendres a les set de la tarda al Teatre Margarida Xirgu de Badalona.

Imatge principal: Els presos polítics de Lledoners mostren un domàs a favor de l'amnistia / Europa Press