El jutge de vigilància penitenciària ha resolt deixar en règim de semillibertat Carme Forcadell i Dolors Bassa mentre no decideix si accepta el recurs de la Fiscalia i si revoca el tercer grau que es va dictar per als presos del procés a final del mes de gener.

Just ahir va fer una setmana que la Fiscalia va recórrer el tercer grau dels presos polítics, l'endemà de les eleccions del 14-F. La petició del ministeri públic era que, mentre no es resolia el seu recurs que demana, novament, derogar el règim de semillibertat, es retornés a tots els presos polítics a la presó, amb l'única sortida possible a través dels permisos.

En una interlocutòria que s'acaba de fer pública, el jutjat de vigilància 1 de Catalunya diu que la mesura cautelar que demana la Fiscalia "pot afectar el principi de legalitat, ja que la suspensió un cop interposat el recurs d'alçada no està expressament regulada, com s'ha dit, i més tenint en compte que l'aplicació de tal suspensió pot afectar una restricció de drets ja que pot donar lloc a l'immediat reingrés penitenciari de Carme Forcadell Lluís, motiu pel qual s'ha d'esperar al moment en què es resolgui el fons de l'assumpte, i si escau, la interposició dels recursos pertinents".

 

 

La resolució judicial concreta que només en els casos en què es tractés d'un recurs a una instància superior es podria contemplar la possibilitat d'aplicar aquesta mesura cautelar. En aquest sentit, dona un toc d'atenció a la Fiscalia per no haver demanat la mesura quan toca, que és amb la presentació d'un recurs d'apel·lació. I ara no és el cas.

A més, argumenta que si es pren la mesura cautelar de retornar al règim tancat Carme Forcadell i Dolors Bassa, representaria una "restricció de drets".

De moment hi ha una resolució. Falta saber quina és la decisió definitiva del jutge sobre si deroga o no el tercer grau. Fa sis mesos, el jutge de vigilància penitenciària va mantenir fora de la presó Bassa i Forcadell mentre decidia sobre el fons del tercer grau. Després el va revocar.

En canvi, l'altre jutge, el que revisava el tercer grau de la resta de presos que compleixen condemna a Lledoners, els va aplicar la mesura que demana ara la Fiscalia fins que no resolgués. Caldrà veure què fa ara. Encara falta la resolució d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez del jutge de vigilància penitenciària 5 de Catalunya.