La Fiscalia ha presentat un nou recurs contra el tercer grau. És el recurs d'apel·lació al Tribunal Suprem contra la decisió del Jutjat de Vigilància Penitenciària nº 1 de Barcelona de deixar en règim de semi llibertat Carme Forcadell i Dolors Bassa mentre no es resol el tercer grau.

El jutge argumentava un tema formal i recordava a la Fiscalia que no era el moment processal per fer-ho per desestimar la mesura cautelar de tancar a la presó les processades mentre no es resol el fons del recurs. El Ministeri Públic avui s'hi torna i eleva el cas al Tribunal Suprem. Avui mateix ja ha presentat el recurs a la Sala Segona. Explica que ja hi ha precedents, el juliol passat el mateix tribunal es va posicionar i  va mantenir tancats els líders del procés fins que no es va resoldre el recurs del tercer grau.

Com sempre argumenta que, en aquest cas, Carme Forcadell i Dolors Bassa, estan condemnades per delictes greus i amb penes de més de 5 anys.

 

 

 

La Fiscalia critica el jutge de vigilància penitenciaria els seus arguments per deixar en semi llibertat Forcadell i Bassa i entra en confrontació amb una mena de debat sobre qui té més raó: "denomina als recursos que s'interposen davant el jutge de vigilància penitenciària contra les resolucions administratives, els recursos d'apel·lació (el Tribunal Constitucional els anomena alçada), cal concloure, per la més elemental de les lògiques, que quan en l'apartat 5 d'aquesta Disposició Addicional torna a utilitzar el terme recurs d'apel·lació ho fa amb el mateix significat que en l'apartat 2, 3 i 6, incloent tant el sentit propi com impropi, perquè quan el legislador ha volgut diferenciar el recurs "propi" del "impropi", utilitza dues vegades el terme recurs d'apel·lació, per la qual cosa seguint la coherència de la redacció de la DA 5a de la LOPJ, hauria d'haver afegit, com fa en els apartats 2, 3 i 6, una frase similar a les que en tals apartats anteriors s'utilitza, com ara "excepte que es tracti de recurs d'apel·lació contra resolució administrativa".

La fiscalia subratlla que la Llei Orgànica del Poder Judicial estableix el caràcter suspensiu del recurs d'apel·lació en matèria de classificació quan es tracti de condemnats per delictes greus que puguin ser excarcerats. Al seu parer, cal una interpretació extensiva de la llei per aplicar la normativa del recurs d'apel·lació al recurs d'alçada que va presentar. També estudia la situació dels presos de Lledoners.

En el seu recurs al Suprem, la fiscalia també argumenta que tota aquesta causa ha posat de manifest la necessitat d'una interpretació de la norma que permeti l'efecte suspensiu en els recursos, i ha recordat que el jutjat de vigilància penitenciària número 5 sí que va suspendre cautelarment el tercer grau dels presos de Lledoners a l'estiu, però el número 1 no ho va fer amb Bassa i Forcadell.