Evitant entrar en campanya, però marcant de prop els pactes electorals; la Fiscalia ha esperat que passessin les eleccions del 14-F al Parlament de Catalunya per presentar els recursos contra el tercer grau i tornar a la presó els presos polítics, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Carme Forcadell i Dolors Bassa.

El règim de semillibertat ha durat 14 dies, els de la campanya electoral, i la Fiscalia ha deixat anar avui el seu recurs en plena valoració de resultats. Ha estat finalment la Fiscalia Provincial de Barcelona la que signa el recurs, tot i que s'havia arribat a valorar, per agilitzar els tràmits, que fos directament la Fiscalia del Tribunal Suprem la que recorregués. Ara el jutge de vigilància penitenciària ha de decidir si, mentre es resol el recurs, els deixa en el règim de semillibertat, en tercer grau, com va passar en el seu moment amb Carme Forcadell i Dolors Bassa, o, pel contrari, els ordena tornar a la presó en règim tancat, com va passar amb la resta de presos polítics.

La Fiscalia demana que mentre no es resolgui el recurs es prengui com a mesura preventiva l'ingrés immediat a la presó de nou, en règim tancat, i arriba a comparar els presos polítics amb ETA: "En primer lloc, si la finalitat de l'efecte suspensiu del recurs del ministeri fiscal és evitar, com més aviat millor, que presos condemnats a penes greus quedin excarcerats, per l'evident risc de fuga (recordem que la reforma legislativa que així ho va establir va tenir molt a veure amb presos altament perillosos de la banda terrorista ETA), no tindria lògica que aquest efecte suspensiu es posposés al recurs d'apel·lació pròpiament dit i no es referís al recurs d''apel·lació' que inicialment s'interposa contra la resolució administrativa, ja que per molta pressa que el jutge de vigilància penitenciària es donés per resoldre aquesta 'apel·lació', l'excarcerat tindria temps de sobres per fugir a qualsevol lloc del món, deixant, doncs, completament ineficaç la finalitat pretesa".

 

 

En tots els casos la Fiscalia creu que la situació respecte a quan es va derogar l'anterior tercer grau fa mig any no ha canviat. I que, per tant, els nou presos polítics han de continuar en règim tancat: "No es fa esment en la resolució recorreguda de cap circumstància diferent de les que es contenien en la progressió acordada fa 6 mesos i revocada fa tan sols 40 dies pel tribunal sentenciador, no es fa referència ni en la resolució recorreguda ni en els informes que l'acompanyen, com hauria estat pertinent, que els dèficits indicats per aquest tribunal per a la revocació del tercer grau s'havien ja superat, perquè, en definitiva, les raons indicades pel Tribunal Suprem mantenen tota la vigència, motiu pel qual aquesta part al·lega les mateixes consideracions a les que va al·legar en el seu anterior recurs".

En diversos recursos gairebé iguals, i d’unes 15 pàgines cadascun, el ministeri públic critica la mesura de la Generalitat i considera que no es pot donar a tots els presos alhora el tercer grau poques setmanes després que el Tribunal Suprem el tombés el desembre passat.

 

 

Segons el fiscal, el tercer grau és “incompatible” amb el compliment de la finalitat de la pena, especialment els objectius de “reeducació i resocialització”. També considera que hi ha una “falta de modificació d’aquells trets de la personalitat directament relacionats amb l’activitat delictiva”, ja que els reclusos “segueixen considerant que els fets pels quals van ser condemnats no són delictius”. Reitera, com ja va fer en anteriors recursos, que hi ha una “insuficient evolució en el tractament”, ja que no n’han seguit cap.

Per tot això, finalment, conclou que “els aspectes positius tinguts en compte en la resolució administrativa recorreguda i en la proposta de la junta de tractament no són suficients per acordar la progressió al tercer grau”.