L'interès dels escocesos pel moviment independentista segueix sent alt, per això el diari independentista d'Escòcia The National és a Catalunya per viure el cinquè aniversari de l'1-O. En un reportatge previ als actes, han informat els lectors sobre el delicat estat del lideratge del moviment a Catalunya cinc anys després del referèndum "que va sacsejar Espanya i va enviar ones de xoc a tot el món". Més concretament, exposen el conflicte dins el Govern sobre quina és la millor estratègia per l'autodeterminació, una pèrdua de la confiança entre tres partits que, diuen, podria ser "irrecuperable". D'una banda, expliquen com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destruït el vicepresident, Jordi Puigneró, entre acusacions de "deslleialtat" i amenaces de "qüestió de confiança", i tot plegat ha desencadenat, a parer seu, en la "ruptura del govern de coalició". Amb tot, i per turbulenta que sigui l'actualitat, els escocesos mostren optimisme pels actes programats per aquest cap de setmana, en els quals se sentirà la veu de la societat més enllà de la política institucional, i és que "Malgrat les divisions, el moviment independentista català encara creu que pot triomfar", afirmen.

Potencials problemes amb l'acord de claredat

"Els cinc anys transcorreguts des de llavors han estat testimonis d'una dura repressió per part de l'Estat espanyol, però també de forts debats dins del moviment independentista sobre el camí a seguir després del referèndum". En la seva anàlisi d'aquest divendres, The National indaga en "l'acord de claredat" amb l'Estat proposat recentment per ERC, seguint l'exemple del Quebec, i identifiquen "un potencial problema" amb la iniciativa: "No hi ha cap raó per creure que Sánchez accediria, ja que no accepta en absolut el principi d'autodeterminació catalana". A més, recorden la història "qüestionable" d'aquesta via al Canadà, perquè en aquell moment es va rebutjar per tots els partits del Quebec, sospitós de ser en realitat una manera de "bloquejar" la independència. "De fet, vint-i-dos anys després de l'acord de claredat entre el Canadà i el Quebec, no s'ha celebrat cap nou referèndum d'independència".

Expectació a Escòcia pels 5 anys del referèndum

Així, i malgrat que el lideratge independentista estigui "ferotgement disputat" en aquests moments, Escòcia sembla expectant amb les reaccions al cinquè aniversari del referèndum. En l'article previ als actes convocats per aquest cap de setmana, com la commemoració de les escoles on va haver-hi càrregues policials, organitzada pel Consell de la República, "com a tribut a les desenes de milers de catalans que van ocupar aquests centres per defensar les urnes i el dret al vot", i la concentració a l'Arc de Triomf. "Malgrat les divisions, el moviment independentista català encara creu que pot triomfar", conclouen.