La concentració per l'1 d'octubre que el Consell de la República ha preparat aquest dissabte a Barcelona no és l'únic acte que commemorarà el cinquè aniversari de l'1-O de 2017. Durant la nit anterior (divendres, 30 de setembre), s'ha convidat els ciutadans interessats a participar en una mobilització nocturna en algunes escoles i centres educatius. Quin és l'objectiu d'aquesta prèvia a l'acte polític principal de l'1 d'octubre? Pots seguir la mobilització encara que no participis directament? T'ho expliquem a continuació.

📝 Manifestació de l'1 d'octubre 2022: tots els actes i el que se sap fins ara

Vigília de l'1 d'octubre: quan i com veure mobilització nocturna en les escoles

L'agost de 2022, el Consell de la República va anunciar un acte commemoratiu per al 30 de setembre, és a dir, la vigília de l'1 d'octubre: es produirà una mobilització nocturna en alguns centres educatius on, durant l'1-O del 2017, es van produir càrregues policials.

S'ha convidat a la ciutadania a participar en aquesta concentració que vol homenatjar precisament a totes aquelles persones que, fa cinc anys, van ocupar les escoles habilitades com a locals de votació. A més de servir d'homenatge, aquesta mobilització també serveix de "preàmbul" a l'acte unitari que celebrarà l'independentisme l'endemà.

El Consell de la República retransmetrà la concentració nocturna del 30 de septiembre en directe a partir de les 20.00 h a través del canal de YouTube del Consell. En concret, aquesta retransmissió (que podràs seguir en directe des d'ElNacional.cat) comptarà amb la participació de ciutadans que van ser víctimes de les esmentades càrregues policials. A més, es realitzaran connexions en directe amb 7 escoles i centres educatius que van participar en la votació de l'1 d'octubre de 2017:

  • Pavelló de Sant Julia de Ramis
  • Escola La Concepció (Barcelona)
  • Escola Nostra Llar (Sabadell)
  • Escola Joventut (Callús)
  • Escola Oficial d'Idiomes Oficina Generalitat (Lleida)
  • Escola Castell (Dosrius)
  • Pavelló poliesportiu de Roquetes

Actes paral·lels pels 5 anys de l'1 d'Octubre

Mentre que el Consell de la República organitzarà la mobilització nocturna, aquest mateix 30 de setembre, cap a les 19 h, ERC realitzarà els seus actes per commemorar el referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Pren nota: tindrà lloc a la Ràpita, a la Plaça de l'1 d'Octubre. El lema és "Hi serem, hi som, i hi serem per guanyar" ("Vam estar, estem i estarem per guanyar"). Hi participaran Oriol Junqueras, Marta Rovira, Pere Aragonès, Marta Vilalta, Lluís Salvadó, Meritxell Serret, Tània Verge, Natàlia Garriga, Alba Vergés, Anna Simó i Josep Caparrós.

A més dels actes d'ERC, un altre cop el divendres 30 de setembre, també cap a les 19 h, es produiran altres actes a Sant Julià de Ramis, també amb motiu de l'1-O. Hi ha programada una marxa de cotxes a aquesta hora des del pàrquing de caravanes de Domeny que arribarà cap a les 20 h a Sant Julià de Ramis. Al seu Pavelló Poliesportiu Municipal hi haurà cap a les 20:10 h uns parlaments de represaliats, de Drets de Defensa de Girona, Gabriera Serra i Toni Castellà (Consell de la República Catalana). A les 21:00 hi haurà música per la Lliberat de Sant Feliu de Pallerols.

I l'endemà? L'acte unitari per l'1 d'octubre a Barcelona

Com ja s'ha comentat en una altra secció, un dels objectius de la concentració nocturna del 30 de setembre és servir de prèvia a l'acte principal que tindrà lloc l'1 d'octubre a Barcelona. Es tracta d'una concentració que començarà a les 17.00 h a Arc de Triomf (amb tota la càrrega simbòlica que implica un monument que representa la victòria).

Aquest acte convocat pel Consell de la República inclourà molts parlaments, però, ara per ara, no s'han detallat totes les persones que intervindran. Sí que s'ha confirmat que l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, una de les figures principals del referèndum del 2017, obrirà la tanda d'intervencions. I tancarà Carles Puigdemont, per via telemàtica, en qualitat tant del president del Consell de la República com de president de la Generalitat durant l'1 d'octubre de 2017.

Al llarg d'aquell dia hi haurà altres actes a Barcelona. És el cas de l'acció reivindicativa de l'ANC (Assemblea Nacional Catalana) prevista cap a les 15.30 h a Plaça Sant Jaume. En concret, s'aixecarà un mur d'urnes per "visibilitzar la llunyania" en la que es troben les institucions catalanes respecte al resultat del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Aquest acte durarà uns 30 minuts i enllaçarà amb el que ha preparat el del Consell de la República de més tard.