Malgrat el protagonisme que ha tingut durant els darrers dies l'opció de sotmetre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a una qüestió de confiança, aquest divendres ha fracassat una proposta del Partit Popular per forçar els partits a posicionar-se durant el debat de política general. Curiosament, l'independentisme, malgrat la seva evident fragmentació, s'ha aliat per fer caure aquesta iniciativa dels conservadors. ERC, Junts i la CUP han evitat, per ara, pressionar Aragonès perquè passi aquest tràmit. El PSC i els comuns també s'hi han oposat, mentre que Vox i Cs s'han abstingut, deixant només els populars en el 'sí'.

El PP ha presentat la seva proposta després que, dimarts, a altes hores de la nit, i després d'una llarga jornada parlamentària, el president de Junts a la cambra posés sobre la taula que el cap de l'executiu es presentés a una qüestió de confiança, sense concretar terminis. L'única cosa que aclaria Batet és que aquesta opció només la plantejava si Aragonès no oferia garanties de complir l'acord de Govern entre ERC i Junts. "Si no hi ha concreció, per radicalitat democràtica li demanarem que se sotmeti a una qüestió de confiança al Parlament de Catalunya", avisava el diputat. Va ser aquest anunci, del qual no en tenia coneixement Aragonès, que va provocar la seva destitució del vicepresident de la Generalitat i principal figura de Junts al Govern, Jordi Puigneró, i que ha acabat deixant la coalició penjant d'un fil.

Per la seva banda, la CUP també s'ha posicionat en contra de demanar avui la qüestió de confiança, malgrat que dimarts, en acabar la sessió del debat, va presentar una moció davant de la Mesa del Parlament en què demana que el president Pere Aragonès constatés quins eren els seus suports parlamentaris abans que s'acabi l'any. La moció es votarà al ple de la setmana vinent, i els cupaires la justifiquen perquè assenyalen que les majories "que van donar peu a l'inici de la legislatura i a la investidura del president de la Generalitat no són les majories parlamentàries que estan garantint la governabilitat al govern en l'actualitat", i constaten que no s'ha complert l'acord entre ERC i CUP que va investir Aragonès.

I és que en aquell pacte d'investidura entre republicans i anticapitalistes, un dels punts als quals es comprometia el president de la Generalitat era a acceptar una qüestió de confiança a l'equador de la legislatura, abans de la meitat de 2023. Així li ha recordat la portaveu del PP, Lorena Roldán, qui s'ha dirigit a Aragonès per "oferir-li l'oportunitat de complir la seva paraula". També s'ha referit a Junts i la CUP, a qui ha llançat un dard per no haver presentat encara una iniciativa en aquesta línia. "Molts parlen, però només nosaltres presentem una qüestió de confiança", ha dit.