El diari escocès The National ha informat de les declaracions de l'excomissari de la Policia Espanyola José Manuel Villarejo en el sentit que els serveis secrets espanyols "estarien darrere dels atemptats de Barcelona". "Un excomissari del Cos Nacional de Policia d'Espanya ha dit que els atemptats terroristes de 2017 a Barcelona i Cambrils van ser organitzats pels serveis secrets del país amb l'objectiu de desestabilitzar Catalunya abans del referèndum sobre la independència", assenyala el rotatiu.

El diari recorda que, segons Villarejo, els atemptats van ser "un greu error" de l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán. "El cap del CNI volia donar un ensurt a Catalunya, però va calcular malament les conseqüències", afegeix, i precisa que més tard es va saber de l'imam cervell dels atemptats era un informador dels serveis secrets.

The National"Els serveis secrets, darrere els atemptats terroristes de Barcelona, diu un expolicia", titula The National

The National recorda que Villarejo és un policia "fora de la reserva que ha participat en nombroses operacions secretes amb el CNI". "Ha passat més de tres anys detingut i les seves declaracions han estat davant dels jutjats per un cas relacionat amb denúncies d'espionatge policial. L'excomissari va dir que podria demostrar tot el que havia afirmat: “Totes les proves estan als meus arxius. Autoritzo que es facin públics"", afegeix.

Reacció a Catalunya

 

El diari subratlla que la revelació de Villarejo "ha provocat ràbia a Catalunya", i el Govern estudia fer una resposta legal. També ha apuntat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assenyalat que el 17-A va ser "una barbaritat que ens ha marcat per sempre". "I si les paraules de Villarejo són certes, ara calen explicacions", apunta. També explica que el vicepresident Jordi Puigneró ha expressat la seva preocupació perquè ningú de l'Estat ha contradit fins ara les declaracions de Villarejo ni ha dit que s'investigarien.

Per la seva banda, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, que dirigia els Mossos el 2017, ha criticat el silenci de les institucions espanyoles, tant del govern com dels partits i de la fiscalia, després de les declaracions de l'excomissari de policia i ha reclamat una investigació "a fons". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha afirmat que sempre s'ha mostrat molt prudent davant les declaracions de Villarejo però ha afegit que, sigui veritat o mentida el que diu, cal una investigació per aclarir-ho. Una investigació que creu que hauria d'haver-se produït d'"ofici" per part de la fiscalia. I és que Forn ha considerat que en qualsevol estat europeu democràtic això hauria estat així, mentre que a l'espanyol "no està passant res".