Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, té motius per preocupar-se, segons mostren les darreres enquestes fetes per El Mundo, La Razón i El Español. A les portes de les eleccions generals, la victòria de la dreta espanyola del 28-M s'ha convertit en un dard enverinat. El caos en els pactes regionals (o l'absència) entre el PP i l'extrema dreta de Vox fa que la suma de les dues formacions s'allunyi cada cop més de la majoria absoluta. Per contra, PSOE i Sumar reuneixen cada cop més votants davant les diputes entre els populars i el partit de Santiago Abascal. 

🤔 Per què s'avancen les eleccions generals 2023?

✉️ Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals 2023? Terminis i documentació

✈️ Com em puc excusar d'una mesa electoral a les eleccions generals si tinc un viatge?

Tanmateix, ni a Sumar ni al PSOE poden tirar coets. La formació més votada seria igualment el Partit Popular, però aquest frena el creixement. Segons les enquestes, els populars obtindrien entre 130 i 146 diputats, una gran millora respecte als 89 escons que van aconseguir l'any 2019. Tot i la millora, estan molt lluny de la majoria absoluta situada en els 176 diputats. 

No arribar per si sols a la majoria absoluta no és una novetat per als populars, que fa mesos que encadenen sondejos amb bons resultats, però mai suficients per arribar a la Moncloa pel seu propi peu. Com mostren alguns pactes regionals, el seu soci natural es troba a l'extrema dreta: Vox. Tanmateix, aquesta fórmula posada en pràctica a llocs com el País Valencià o les Illes Balears és justament el que ha frenat el PP i ha desinflat Vox. Com un peix que es menja la cua, el resultat és que, ara, ni tan sols amb Vox podria tenir majoria en alguns casos. Només en els escenaris més positius de La Razón i El Español un govern estatal PP-Vox seria viable. 

enquesta la razon 26 de juny

Font: La Razón

enquesta elespañol 26 de juny

Font: El Español

El cop a Vox: Sumar els trepitja els talons

La baula més dèbil en el camí a un govern espanyol de dreta i extrema dreta és Vox. En tots els escenaris la davallada dels d'Abascal es repeteix, la formació d'extrema dreta mostra símptomes d'haver assumit fa temps el seu màxim, tant és així que el seu lloc com a tercera força està en perill, ja que Sumar els trepitja els talons. Els pronòstics més fúnebres per a Vox provenen del sondeig d'El Mundo.

Segons aquella enquesta, Vox passaria dels 52 escons actuals a 35. Els altres dos sondejos també apunten que la formació també els situa sobre aquest nombre de representants, és a dir, al voltant del 13% dels vots. La diferència és que, segons l'enquesta d'El Mundo, Sumar també obtindria 35 escons; és més, per percentatge de vot, se situarien per davant de l'extrema dreta. 

enquesta elmundo 26 de juny

Font: El Mundo

A primer cop d'ull pot semblar una gran notícia per a Sumar, però cal recordar que voldria dir repetir el resultat d'Unidas Podemos el passat 2019. Per tant, és una victòria a mitges, ja que van sumant vots d'enquesta en enquesta, però no milloren el resultat de fa quatre anys. Per altra banda, el PSOE es troba relativament en la mateixa tessitura. Els socialistes milloren davant les batusses del PP-Vox, però queden lluny del seu resultat de les anteriors eleccions, ja que obtindrien entre 94 i 102 diputats respecte als 120 actuals. 

Pel que fa a les formacions catalanes, Esquerra Republicana de Catalunya perdria força, passant dels 13 representants actuals a uns 10 o 12. En canvi, Junts per Catalunya podria sumar escons, de 8 a 10. Finalment, la CUP aconseguiria un escó o dos.