Després de la celebració de les eleccions municipals i autonòmiques, Pedro Sánchez ha anunciat la convocatòria de les eleccions generals de forma anticipada. Aquests comicis, que en un principi s'anaven a celebrar a finals d'any, finalment tindran lloc el 23 de juliol, només dos mesos després de les municipals. Així, comença una ajustada lluita a contrarellotge entre Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez per la Moncloa. Però, per què Sánchez ha decidit avançar les eleccions generals i no esperar fins al desembre?


✈️ Què passa si estic de vacances i em toca ser membre d'una mesa electoral a les eleccions generals 2023?
 

🗳️ Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals 2023? Terminis i documentació

 

Pedro Sánchez avança les eleccions generals

La desfeta del PSOE a les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M ha tingut les seves conseqüències. El president del govern espanyol ha convocat eleccions generals per al 23 de juliol, enmig d'un escenari complicat per als socialistes, que han vist com perdien força davant d'un PP que s'ha imposat a pràcticament tot l'Estat. Així, els mals resultats del PSOE han dinamitat una compareixença a porta tancada de Sánchez per avançar les eleccions generals ni 24 hores després d'una intensa jornada electoral.

Segons Pedro Sánchez, la convocatòria anticipada de les eleccions arriba després de veure que "el sentit del vot trasllada un missatge que va més enllà" de la votació. "I per això, com a president del govern espanyol i també com a secretari general del Partit Socialista, assumeixo en primera persona els resultats i crec necessari donar una resposta i sotmetre el nostre mandat democràtic a la voluntat popular", ha argumentat. Així, el president del govern espanyol ha optat per no deixar passar més temps i avançar la data d'eleccions generals al 23 de juliol, uns comicis on molt probablement els socialistes apel·laran pel vot útil davant l'augment de força de la dreta. Tot i que el PP i Vox arribaran al 23-J amb la moral alta, amb aquesta convocatòria, el president de l'executiu espanyol també evita més desgast del govern de coalició amb Podemos, que podria suposar una pèrdua de vots al PSOE

L'impacte d'avançar les eleccions generals per a Podemos i Sumar

La decisió de Sánchez d'avançar les eleccions generals, però, té un altre efecte per a l'esquerra espanyola. Què passarà ara amb Podemos i Sumar? Durant els darrers mesos ha estat una gran incògnita saber si els morats estarien disposats a sumar forces amb la candidatura de Yolanda Díaz i ara, després del retrocés de l'esquerra en les municipals, caldrà veure si decideixen pactar. Això sí, el temps els va en contra, i és que la llei electoral diu que "els partits i federacions que estableixin un pacte de coalició per a concórrer conjuntament a una elecció han de comunicar-ho a la Junta competent, en els deu dies següents a la convocatòria" dels comicis.