El 23 de juliol se celebraran les eleccions generals 2023. Una cita electoral en ple estiu que pot fer que molts ciutadans estiguin de viatge o no es trobin en el municipi on normalment exerceixen el seu dret a vot. Per a aquests casos existeix una alternativa molt pràctica: el vot per correu. Si la intenció és utilitzar aquesta opció, és important tenir en compte que requereix una organització prèvia a causa dels terminis específics i la documentació necessària.

📅 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats
 

🗳️ Per què s'avancen les eleccions generals?
 

Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals 2023 del 23-J?

El vot per correu és una opció vàlida i senzilla per a aquells que no poden votar de forma presencial a les eleccions municipals. Tot i que implica una mica més de temps i tràmits, ofereix la possibilitat d'exercir el dret a vot des de qualsevol lloc. A continuació, t'expliquem com es pot sol·licitar el vot per correu i quins documents es necessiten.

@elnacionalcat Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals 2023? T'ho expliquem ▶️ 🔗 Pots consultar tota la informació sobre les eleccions d'aquest 23 de juliol a ElNacional.cat #elnacionalcat #eleccionsgenerals2023 #EleccionsGenerals #23juliol #Catalunya #contingutencatalà ♬ Touch My Body - Mariah Carey

Per sol·licitar el vot per correu a les eleccions generals 2023 del teu municipi, és possible fer-ho en qualsevol oficina de Correus o a través de la pàgina web de l'organisme postal. Per demanar-ho presencialment caldrà presentar el DNI o un altre document identificatiu, però en cas de demanar-ho de forma online és necessari tenir un certificat digital o el DNI electrònic. És important tenir en compte que un cop sol·licitat el vot per correu, s'exclou automàticament l'opció de votar de forma presencial. Inclús si la persona que va sol·licitar el vot per correu no arriba a utilitzar-lo, la sol·licitud per si sola ja impedeix votar en persona.
 

✈️ Què passa si estic de vacances i em toca ser membre d'una mesa electoral a les eleccions generals 2023?
 

Quan pots demanar el vot per correu?

El vot per correu es pot sol·licitar a partir del 30 de maig i fins al 13 de juliol. Els electors començaran a rebre la documentació necessària el 4 de juliol, i aquest dia també s'iniciarà el període per exercir el dret a vot, és a dir, dipositar les paperetes en les oficines de Correus, que es podrà fer fins al 20 de juliol. Tanmateix, Correus ha sol·licitat a la Junta Electoral allargar el termini per votar fins al divendres 21 de juliol a les 14:00 hores. Per a ajudar i facilitar l'emissió del vot, Correus ha modificat els horaris de les seves oficines, ampliant-los des del dijous, 13 de juliol, fins al final del període electoral i obrint el cap de setmana del 15 i 16 de juliol. Aquí pots conèixer els horaris que tindrà la teva oficina més pròxima.

Correus ha ampliat també, a partir del dijous, 13 de juliol, els horaris de totes les oficines que habitualment tanquen a partir de les 20 hores, que romandran obertes fins a les 22 hores. A més, obrirà totes les oficines de Madrid capital i Barcelona capital el dissabte i el diumenge per facilitar el vot per correu. El dissabte, 15 de juliol, des de les 9 fins a les 21 hores i el diumenge, des de les 9 fins a les 14 hores.

A la resta d'Espanya s'obriran gairebé 2.000 oficines, particularment de les zones turístiques costaneres on es preveu una major afluència. El dissabte, 15 de juliol, la majoria ho faran en horari de 9 a 14 hores i algunes en horari de 9 a 21 hores. El diumenge, 16 de juliol, obriran 276 oficines situades en capitals de província i comunitat autònomes, i zones turístiques d'Andalusia, Comunitat Valenciana, Múrcia, Illes Balears, etc., en horari de 9 a 14 hores. A totes les localitats que celebrin festius locals, les oficines obriran en el seu horari habitual, per a agilitzar al màxim la gestió del vot per correu.

Eleccions generals 2023: quina documentació rebré si demano el vot per correu?

Un cop s'hagi fet la sol·licitud del vot per correu a l'oficina de Correus, aquesta serà enviada a l'Oficina del Cens Electoral, on es comprovarà si el sol·licitant està inclòs en el cens electoral. Després d'aquest procés, s'enviarà per correu certificat a l'interessat un sobre amb diferents elements:

  • Una certificació d'inscripció al cens electoral.
  • Una papereta de cada candidatura.
  • Un sobre de votació.
  • Un sobre de retorn amb l'adreça de la mesa electoral corresponent.
  • Un full explicatiu.

Un cop s'hagi rebut tota aquesta documentació, s'haurà d'escollir la papereta de la formació política desitjada i col·locar-la en el sobre de votació. En cas de voler emetre un vot en blanc, no caldrà incloure la papereta. Aquest sobre ha d'anar acompanyat de la certificació d'inscripció al cens electoral. L'últim pas serà portar el sobre a una oficina de Correus i enviar-lo per correu certificat gratuïtament fins quatre dies abans de la jornada electoral.

El dia de les eleccions, Correus enviarà tots els sobres que contenen els vots per correu a les meses electorals dels col·legis a les 9:00 del matí, i continuarà traslladant els enviaments postals que es rebin durant tota la jornada electoral fins a les 20:00 hores. Un cop finalitzada la votació i abans de procedir a l'escrutini, la mesa electoral introduirà els sobres dels vots rebuts per correu a l'urna.

És important destacar que el vot per correu és una alternativa segura i fiable per a aquells que no puguin votar en persona. Permet que les persones exerceixin el seu dret democràtic sense importar la seva ubicació geogràfica, evitant així desplaçaments innecessaris. A més, el procés de sol·licitud i enviament del vot per correu està dissenyat per garantir la confidencialitat i la integritat del sufragi.