Fa més de mil dies que el mandat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està caducat. En un gir argumental, el president del PP, Pablo Casado, va exigir al president espanyol, Pedro Sánchez, renovar-lo i reformar-lo de forma immediata. La confessió del portaveu de Justícia del PP a la Comunitat de Madrid, Enrique López, ahir a La Razón, dona un nou significat a l'estratègia de Casado: és igual qui constitueixi el CGPJ, perquè el PP "té el suport de la majoria de la carrera judicial" per la seva reforma, fet que implicaria que els jutges escullin qui compon el CGPJ.

larazon

Malgrat que no sorprenguin ningú, les declaracions de López fan més evident que mai que el problema de la politització de la justícia espanyola és estructural i que la immunitat del PP davant òrgans com la Unió Europea (UE) és inexplicable. I és que la UE mai no acaba de denunciar obertament aquesta deficiència en la democràcia espanyola, tal com sí que ho ha fet en el cas d'Hongria o Polònia

Pilotes al córner

En l'entrevista, López insisteix al president espanyol, Pedro Sánchez, que el seu partit només donarà suport a la renovació del CGPJ si va "unida a una reforma de l'elecció dels vocals i del fiscal general", com ja havia expressat anteriorment Casado. I és en aquest context que el portaveu de justícia dels populars ha amenaçat el govern espanyol: "El PP té el suport de la majoria de la carrera judicial".

El PP està instal·lat en el "no" a la renovació del poder judicial i espera que arribin les pròximes eleccions espanyoles, a veure si d'aquesta manera no necessiten pactar amb el PSOE per triar els vocals i el fiscal general. Una postura que està sent molt criticada, ja que mostra el gran nivell de politització del CGPJ. De fet, aquesta setmana vam veure com l'exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, carregava durament contra la formació conservadora per aquest motiu: "El PP necessita controlar el poder judicial per sobreviure".

En l’entrevista, López s'ha defensat de les crítiques contra les males pràctiques del PP xutant pilotes al córner:

És paradoxal, i absolutament menyspreable, que el Govern que pacta amb el pitjor independentisme català, que arriba a pactes amb els hereus de Batasuna, i que sí que incompleix la Constitució concedint indults en contra del Tribunal Suprem, digui que el PP està fora de la Constitució.

L'autogol del PSOE

Per la seva banda, el portaveu del grup parlamentari socialista, Héctor Gómez, ha qualificat d'atemptat contra la independència del Poder Judicial les declaracions de López, i ha anunciat que les elevarà a la Comissió Europea. El portaveu socialista ha manifestat que el PSOE "actuarà amb determinació" i ha acusat el PP, al qual ha denominat partit "corrupte", d'actuar amb deslleialtat.

Gómez ha acusat el PP de no tenir interès a "renovar el Consell General del Poder Judicial, el Defensor del Poble" ni de negociar amb el president Sánchez, per secundar-lo en mesures necessàries per al país. En la seva opinió, el PP "és un partit corrupte, amb una sentència exemplar de l'Audiència Nacional, que els va condemnar el 2018 per corrupció i els va portar on són avui i hi seran durant moltíssim temps: a l'oposició".

 

Foto principal: el portaveu de Justícia de la Comunitat de Madrid, Enrique López / Europa Press