Les condicions del PP per desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial han anat variant, com també ha mutat el mateix discurs de Pablo Casado. Ahir, Carlos Lesmes va reiterar la crida a posar fi al mandat caducat, que aviat complirà tres anys. I si abans el dirigent conservador s’enrocava en la presència de Podemos, ara ha trobat un nou fil. Ha dit que subscriu les paraules de Lesmes i ha demanat una reforma del sistema d’elecció de l’organisme abans de procedir a renovar-lo. Amb l’actual sistema de majories, la participació dels populars és imprescindible.

En un esmorzar informatiu de Fórum Nueva Economía aquest dimarts, Pablo Casado ha proposat una “reunió immediata” amb el president espanyol Pedro Sánchez per abordar la situació de bloqueig. L’objectiu, segons ha declarat, seria abordar una reforma legal que es podria enllestir en un mes i mig i permetria renovar posteriorment tots els organismes pendents, des del CGPJ fins al Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes o el Defensor del Poble.

El que ha proposat el president estatal del PP és una reforma de la llei que regula el CGPJ “perquè els jutges escullin els jutges” per aconseguir una “independència” de l’òrgan de govern dels jutges. És a dir, que els escullin les associacions de magistrats (que són en bona part conservadores). Triarien almenys la meitat dels vocals, com diu que reclama la Comissió Europea.

Davant les crítiques que arriben des de La Moncloa, Pablo Casado s’ha defensat assegurant que han fet “tot el possible” per desbloquejar-ne la renovació. Ha acusat el govern espanyol de ser l'únic responsable del bloqueig i de portar “1.000 dies bloquejant amb 1.000 excuses diferents”. I ha reblat: “Hi ha hagut tres ocasions que hem estat a punt d’arribar a un acord. En totes aquestes, Sánchez va acabar faltant a la seva pròpia paraula”.

Més enllà de tot això, Casado també s'ha referit a Catalunya, per recordar que fa quatre anys de l'aprovació de les lleis de desconnexió al Parlament. En aquest context, ha tornat a reivindicar la gestió del govern Rajoy i l'aplicació de l'article 155, que ha contraposat als pactes de Pedro Sánchez "amb qui va desafiar l'ordre constitucional" o als indults als presos polítics.

Lesmes: “És insostenible”

En tres mesos ja es compliran tres anys de la caducitat del mandat de l’actual Consell General del Poder Judicial. I res no fa pensar que la situació s’hagi de desbloquejar aviat, malgrat els intents reiterats del govern espanyol per revertir l’actual majoria conservadora. Ahir el seu president, Carlos Lesmes, va tornar a insistir a denunciar la situació anòmala i “insostenible” i reclamar la renovació. Ho va fer en el seu discurs durant l’acte d’obertura de l’any judicial, on també va criticar els indults. A la sala hi era present la ministra de Justícia, Pilar Llop, però també el cap de l’oposició, Pablo Casado. Ja fa vuit anys que Lesmes presideix el CGPJ.