La manca de respecte a la independència judicial i la interferència amb els jutges portarà finalment Polònia davant els tribunals europeus. Així ho ha comunicat el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, en una roda de premsa aquest dimecres des de Brussel·les.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) haurà de decidir si la nova llei polonesa sobre el poder judicial viola la legislació comunitària per soscavar la independència dels jutges, i que per tant, és incompatible amb el dret de la UE, tal com denuncia la Comissió.

Pressió als jutges

La llei judicial en qüestió va entrar en vigor el passat febrer de 2020. Segons les acusacions de Brussel·les, aquesta llei prohibeix als tribunals polonesos aplicar directament algunes disposicions de la llei europea que protegeixen la independència judicial i que deriva al TJUE les decisions preliminars sobre aquestes qüestions. En definitiva, la UE denuncia que Polònia intenti acabar amb la primacia del dret europeu, un punt clau en l'acord de la Unió, per tal que prevalguin les seves pròpies lleis.

Per la justícia europea, el fet que el Tribunal Suprem pugui prendre decisions que repercuteixen directament sobre els jutges sense la vigilància de la UE, podria crear un "efecte paralitzador" als jutges, per haver de defensar-se en institucions on la independència judicial no està garantida.

A Twitter, Vera Jourová, responsable europea de Valors i Transparència, ha traslladat la seva preocupació per la situació, recordant que "els jutges polonesos també són jutges europeus".

tuit vera

Mesures cautelars

Ja que les pressions i els atacs a la independència dels jutges a Polònia no ha cessat malgrat les amenaces de la Comissió i les mesures adoptades anteriorment, l'òrgan ha demanat una sèrie de mesures preventives fins que el TJUE dicti sentència.

A part de remetre el cas al TJUE, la Comissió també ha decidit sol·licitar al Tribunal que ordeni mesures cautelars per evitar que s'agreugin els danys ja perpetrats contra la independència judicial i l'ordenament jurídic de la UE. Concretament, la Comissió demana que deixi de permetre al Suprem polonès decidir sobre l'aixecament d'immunitat judicial i les condicions de treball, seguretat social i la jubilació dels jutges.

 

Foto principal: Tribunal de Justícia de la Unió Europea / ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat