El primer ministre belga, el liberal Alexander De Croo, ha comparat aquest dimarts a Espanya amb Hongria o Polònia pel que fa a en matèria de drets fonamentals. 

Això ho ha dit en resposta a una pregunta que li ha formalitzat el diputat de l’NVA Sander Loones, sobre les diverses resolucions de les corts belgues en contra d'extradir els polítics exiliats.

En la seva intervenció Loones ha explicat que Espanya ha demanat en reiterades ocasions l'extradició del president Carles Puigdemont i els consellers, Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret. En tots els casos, ha recordat, les corts belgues s'han declinat per no acceptar l'extradició perquè "els drets fonamentals no estan garantits a Espanya". 

Pregunta al primer ministre

"Jo li pregunto al primer ministre, quan despertaran finalment?", ha preguntat Loones, que ha assegurat que, malgrat que Espanya forma part de la UE, "actua en contra contra la forma de viure dels europeus". 

Per la seva part, el primer ministre ha remarcat que el govern al qual representa creu amb l'imperi de la llei. "Espanya, Polònia i Hongria han de respectar els drets fonamentals europeus tal com es respecta l'imperi de la llei", ha puntualitzat de Croo.

A això, Loones ha respost sorprès: "Espanya en la mateixa frase que Polònia i Hongria. És el primer cop. Polònia i Hongria han estat condemnades diverses vegades, però Espanya gairebé mai és mencionada. Li urgeixo primer ministre que ho continuïn fent en el futur".

Per la seva part, Carles Puigdemont se n'ha fet ressò en les seves xarxes socials. "Mai oblidarem el vostre compromís amb els drets fonamentals. I contra el doble nivell a la UE.", ha piulat el president.