El PSOE cauria en l'actualitat per sota dels 100 escons, mentre que el PP assoliria els 131 i amb Vox en sumaria 178, la qual cosa suposa la majoria absoluta al Congrés dels Diputats, segons una enquesta electoral de Sigma Dos que publica avui el diari El Mundo.

Aquest sondeig que reflecteix el desgast del Partit Socialista li dona una intenció de vot del 24,4% i 98 escons, un resultat "insuficient" per seguir en el poder, segons destaca el diari, i a "molta distància" ja del PP, que amplia el seu avantatge amb un 29,1% de vot i 42 diputats més dels que té ara. En les passades eleccions del 10 de novembre del 2019, el partit de Sánchez va aconseguir 120 escons i el PP 89. Els de Casado se situarien ara en els 131.

EL MÓN enquesta

Per la seva part, Unidas Podemos obtindria ara si hi hagués eleccions generals un 10,3% d'intenció de vot i 22 escons, 13 menys que els actuals (ara en té 35). Els de Podemos, que ja no tenen Pablo Iglesias al capdavant de la formació, estan representats per Ione Belarra.

Amb això, la coalició de govern passaria dels 155 escons actuals a 120, la qual cosa suposa un retrocés de 35 diputats. Així doncs, Sánchez necessitaria el suport d'encara més partits que ara si volgués seguir a la Moncloa.

Més País, d'Iñigo Errejón, se situaria en el 4,1% dels vots i 8 escons; un petit pas per a aquesta formació que en les eleccions del 10-N es va quedar amb només tres representants.

L'extrema dreta

La formació d'ultradreta que lidera Santiago Abascal, Vox, es manté amb el 14,8% de la intenció de vot i 47 escons. Així doncs, perdrien 5 representants, ja que el 2019 van entrar al Congrés amb 52.

La majoria absoluta del Congrés está en els 176 escons, així doncs, el PP podria governar després de les pròximes eleccions juntament amb la ultradreta.

La caiguda lliure de Ciutadans

El PSOE empitjora resultats, però qui ja no pot parar d'empitjorar són els de Ciutadans. La seva líder, Inés Arrimadas, veu com ella seria l'única del seu partit que s'asseuria a l'hemicicle. Si ara se celebressin eleccions, Ciutadans només obtindria un escó.

En els comicis del 10-N de 2019, Ciutadans va treure 10 representants, però en els anteriors, el 28 d'abril del mateix any, van aconseguir 57 representants, i van ser així la tercera força del Congrés.

Els partits independentistes

Finalment, referent a les formacions independentistes catalanes, ERC guanyaria un diputat i passaria de 13 a 14. En canvi, Junts per Catalunya mantindria el mateix nombre de representants i tornaria a estar amb 8.

L'enquesta de Sigma Dos per a El Mundo s'ha basat en 1.050 entrevistes telefòniques i online realitzades entre el 30 d'agost i el 2 de setembre i té un marge d'error de ±3,16 %.

 

Foto principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Efe