O dilluns 6 de setembre o bloqueig. La renovació del Consell General del Poder Judicial, que acumula més de 1.000 dies de mandat caducat, s'albira molt complicada. La manca d'entesa entre el PSOE i el PP fa que, ara per ara, sigui quasi impossible que assoleixin un acord en aquesta matèria. Des de les files populars, Pablo Casado ha marcat un termini de 48 hores per intentar arribar a una entesa sota les condicions que ell planteja: que els jutges puguin triar als jutges.

Malgrat això, el diari El Español explica que des del PP mantenen la "mà estesa" fins al dilluns i que, si no hi ha pacte, les negociacions quedaran en via morta. De totes maneres, reconeixen que no tenen cap mena d'esperança sobre un possible acord i no preveuen un canvi en la posició del govern de Pedro Sánchez.

Aquest termini no és casual. Dona la coincidència que el proper dilluns tindrà lloc l'obertura del nou curs judicial. El discurs del president del CGPJ, Carlos Lesmes, podria fer al·lusió a la importància de renovar els òrgans judicials.

Casado passa la pilota a Sánchez

En un acte aquest divendres, el líder de l'oposició, Pablo Casado, assenyalava que "la pilota és al teulat de Sánchez, podem pactar la renovació dels òrgans constitucionals si el PSOE compleix amb el que diu la Constitució, amb el que demanen els jutges i amb el que exigeix Europa". Casado assevera que no entén "quin problema hi ha" per no fer-ho i descarta que el partit que presideix sigui responsable del bloqueig de la renovació: "M'és igual el que van fer en el passat el PSOE i el PP, jo sóc aquí per defensar els meus principis, els meus compromisos amb els afiliats que em van triar i el meu programa electoral i no tinc per què trair-los perquè un govern faci campanya de pressió mentint".

El president dels populars defensa que Pedro Sánchez rebutja la seva proposta de renovació perquè "vol manar sobre els jutges" mentre que sosté que ell no vol "interferir en la independència judicial" perquè assegura que és "un demòcrata, he estat coherent en tota la meva trajectòria pública".

El dirigent del PP va apuntar novament que el seu partit li dona l'"oportunitat" a Sánchez de "complir amb la seva paraula i programa" i va dir que ells no es mouran del seu lloc perquè "estem en el lloc adequat i en bona companyia, amb els jutges, els estàndards europeus i la Constitució".

Bolaños, assenyalat pel PP

Segons revela El Español, Gènova demana al president del govern espanyol que "desautoritzi" Félix Bolaños, ministre de la Presidència. Les declaracions de Bolaños el passat dimecres en una entrevista a la Cadena SER van enfurismar els populars, que han exigit el seu cessament per exhibir en les seves paraules un "totalitarisme inadmissible".

De fet, la informació assenyala que els populars veurien "un gest" (encara que "improbable") en una possible desautorització al ministre de la Presidència. Consideren que, si Sánchez desdiu o contradiu al ministre, "descongestionaria" el futur de la legislatura.

En la polèmica entrevista, Félix Bolaños va refermar que rebutgen la proposta del PP per reformar el CGPJ i va justificar que "no es pot fer compartiments estancs amb els poders de l'Estat" i que en un Estat de Dret i una democràcia plena "ni els jutges poden triar als jutges, ni els polítics poden escollir als polítics". En aquesta línia, el ministre de la Presidència va anar més enllà i va indicar que "a tots ens elegeixen els ciutadans perquè són poders de l'Estat. Tots deriven del vot lliure dels 47 milions de ciutadans", després d'assenyalar que "no hi ha una altra via" per renovar el Consell General del Poder Judicial que no passi per un acord entre el PSOE i els populars.

 

Imatge principal: Pablo Casado, en un acte a Màlaga aquest divendres. EFE.