El viratge de Pedro Sánchez al Sàhara Occidental no només ha enterrat l'autodeterminació d'aquest poble, recollida a les resolucions de l'ONU i al programa electoral del PSOE. També ha tingut conseqüències diplomàtiques: l'acostament al Marroc i l'allunyament d'Algèria. En aquest context, diversos grups, incloent-hi Unidas Podemos, han expressat el seu rebuig i malestar. També ERC, que fins i tot es planteja la reprovació del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, si aquest moviment comporta problemes amb Alger en el subministrament i els preus del gas que importa Espanya.

Segons expliquen fonts dels republicans, la formació ha estat en contacte amb el ministre d'Exteriors a través de la diputada Marta Rosique, portaveu a la comissió, i li han traslladat el seu "malestar" pels fets ocorreguts durant els últims dies. Avisen que, en cas de tenir conseqüències, seria d'una "inconsciència i imprudència brutal" És en aquest context que estudien presentar una reprovació d'Albares al Congrés, que es podria concretar a través d'una moció.

No és l'únic grup que estudia iniciatives parlamentàries. Unidas Podemos també treballa en una proposició de llei que podrien registrar aquesta mateixa setmana. El text buscaria deixar clar el suport del Congrés dels Diputats al poble del Sàhara Occidental i tornar al posicionament original. "Ho estem valorant, però encara no la tenim preparada", ha explicat el portaveu Pablo Echenique en declaracions als mitjans de comunicació.

Sánchez parla per primer cop

El viratge de Pedro Sánchez suposa enterrar l’autodeterminació. A canvi, ha acceptat la proposta d'autonomia limitada propugnada pel Marroc. Tot i així, el president espanyol ha defensat que la nova posició espanyola es troba "dins del marc de Nacions Unides" i ha argumentat que és l'adoptada per Alemanya, França o la Comissió Europea. El dirigent socialista també ha admès la seva posició de feblesa davant Rabat, que ha portat al canvi de parer: "La situació era absolutament insostenible".

Aquestes declaracions, les primeres del president espanyol en cinc dies sobre aquesta qüestió, les ha fet des de l'enclavament de Ceuta, on s'ha desplaçat aquest migdia després de la sessió de control al Congrés dels Diputats. Allà ha estat rebut pel president de la comunitat autònoma, Juan Jesús Vivas, que malgrat ser del PP ha celebrat l'acord, que arriba després de deu mesos després de l'entrada massiva de migrants afavorida per les autoritats marroquines.

També ha parlat de la possible afectació en les relacions amb Algèria. Sobre això, el mandatari espanyol ha subratllat que "és un acord entre el govern d'Espanya i el Regne del Marroc", i que "amb Algèria també tenim unes relacions extraordinàries".