El viratge de Pedro Sánchez al Sàhara Occidental suposa enterrar l’autodeterminació d'aquest poble, que recollien les resolucions de Nacions Unides i també el programa electoral del PSOE. A canvi, ha acceptat la proposta d'autonomia limitada propugnada pel Marroc. Tot i així, el president espanyol ha defensat que la nova posició espanyola es troba "dins del marc de Nacions Unides" i ha argumentat que és l'adoptada per Alemanya, França o la Comissió Europea. El dirigent socialista també ha admès la seva posició de feblesa davant Rabat, que ha portat al canvi de parer: "La situació era absolutament insostenible".

Aquestes declaracions, les primeres del president espanyol en cinc dies sobre aquesta qüestió, les ha fet des de l'enclavament de Ceuta, on s'ha desplaçat aquest migdia després de la sessió de control al Congrés dels Diputats. Allà ha estat rebut pel president de la comunitat autònoma, Juan Jesús Vivas, que malgrat ser del PP ha celebrat l'acord, que arriba després de deu mesos després de l'entrada massiva de migrants afavorida per les autoritats marroquines.

En una breu compareixença davant dels mitjans, Pedro Sánchez ha defensat la negociació, de la qual n'ha sortit "un bon resultat per a Espanya i el Marroc". Ha defensat que permet "tancar el capítol" de la crisi migratòria de l'any passat, però també que "posa les bases per a una relació molt més sòlida i forta" i consolida alguns aspectes, com els que tenen a veure amb el control dels fluxos migratoris. "Contribueix a una relació sòlida i sincera basada en el respecte mutu i la integritat territorial; és una fantàstica notícia per a Espanya i el Marroc", ha reblat.

 

El president del govern espanyol ha admès implícitament la seva posició de debilitat davant del Marroc, que exercia pressió a la frontera. "El govern era conscient des de fa deu mesos que la situació era absolutament insostenible", ha assegurat el dirigent socialista. "No era sostenible tenir les relacions tallades", ha insistit. I ha reblat: "Hi havia un problema que era necessari resoldre".

 Pel que fa a la qüestió del Sàhara Occidental, Sánchez ha recordat com Espanya "ha seguit la posició que també han manifestant altres nacions molt potents, com França, Alemanya o la mateixa Comissió Europea". Per altra banda, també ha sostingut que la posició espanyola "no deixa de ser les propostes recollides en les resoluciones del Consell de Seguretat de les Nacions Unides", que la solució s'ha d'acordar entre les parts afectades. I ha tornat al punt d'origen: "La crisi no podia sostenir-se més".

Una altra derivada és la possible afectació en les relacions amb Algèria. Sobre això, el mandatari espanyol ha subratllat que "és un acord entre el govern d'Espanya i el Regne del Marroc", i que "amb Algèria també tenim unes relacions extraordinàries". 

Acord amb els transportistes

Entre tanta expectació per les primeres paraules de Pedro Sánchez sobre aquesta qüestió, també s'hi ha colat algun altre tema, com la vaga de transportistes. El president del govern espanyol ha confirmat que la nova reunió amb el sector s'ha avançat a demà. "Ens asseurem i no ens aixecarem fins que hi hagi un acord viable i sostenible des del punt de vista financer, i adaptat a les necessitats i urgències del sector", ha assegurat Sánchez, que ha expressat "màxima empatia i actitud de diàleg en aquest context tan difícil".