El jutjat contenciós administratiu número 1 de Ceuta conclou que el ministeri d'Interior i el govern de la ciutat autònoma van actuar de manera indeguda en l'expulsió de menors marroquins l'estiu passat. Segons les interlocutòries a les quals ha tingut accés elDiario.es, el ministre Fernando Grande-Marlaska es va saltar "tots els procediments" que s'han de dur a terme davant l'arribada d'infants no acompanyats, recollits en la llei internacional, europea i espanyola. A conseqüència, el tribunal considera que es va posar els nens "en risc rellevant". Així, el magistrat de Ceuta ha ordenat a la Delegació del govern espanyol que "adopti les mesures necessàries per al retorn dels menors d'edat repatriats", cita el mitjà. 

Drets vulnerats

En la interlocutòria consultada per elDiario.es, el magistrat Ignacio de la Prieta Gobantes considera que en l'actuació de l'Estat "no és que s'hagi omès algun dels tràmits del procediment, és que s'han omès tots", fet que suposa una vulneració en tota regla dels drets de les persones migrades: "Ni ha existit incoació de procediment, ni petició d'informes, ni fase d'al·legacions, ni tràmit d'audiència, ni fase de prova, ni tan sols resolució acordant la repatriació dels menors, és a dir, no existeix cap traça d'expedient de repatriació". Per tant, conclou el jutge, "ens trobem davant una situació de risc rellevant per a la integritat física i moral dels menors en la mesura en què no consta que ningú es vagi a fer càrrec d'ells una vegada repatriats al seu país d'origen, la qual cosa determinaria que es trobarien en situació d'abandó o desemparament", alerta.

Es confirmen les sospites

Així, la justícia ceutina avala els recursos presentats per l'Asociación Raíces i la Coordinadora de Barrios en representació d'una vintena de menors arribats a Ceuta i repatriats de manera exprés l'estiu passat durant l'anomenada 'crisi migratòria' a la platja del Tarajal. Cal recordar que en el transcurs de la crisi tant el ministre Marlaska com el mateix president espanyol, Pedro Sánchez, es van pronunciar clarament a favor de retornar les persones que havien aconseguit travessar la frontera, malgrat les fortes crítiques de juristes i organitzacions prodrets, sobretot per possibles vulneracions dels drets dels milers d'infants migrats a Ceuta. Llavors, la justícia ja va ordenar paralitzar de manera cautelar les deportacions (quan ja se n'havien produït 55), davant la sospita que el ministeri d'Interior no estava actuant d'acord amb la llei que atorga un cert grau de protecció als infants migrats. Finalment, el tribunal de Ceuta ha avalat les seves preocupacions i ha conclòs que l'actuació de les autoritats va vulnerar els drets dels menors.