Gabriel Rufián i Oriol Junqueras es van conèixer la nit de Nadal de fa vuit anys a casa del president d'ERC, a Sant Vicenç dels Horts, en un sopar on Rufián va ser convidat per Eduardo Reyes, de la plataforma de castellanoparlants Súmate. Va ser Oriol Junqueras qui el va anar a buscar, i sempre ha estat una aposta directa del president d’ERC, qüestió que el fa, en bona part, intocable dins del partit. Però que sigui intocable no vol dir que no generi malestar intern, un malestar que es pronuncia en veu baixa i que no arriba al focus mediàtic per la prudència dels membres d’ERC, indisposats a discordar públicament de la persona de confiança de Junqueras. Aquest dimecres, però, ha calgut contundència, i abans de fer el soroll més gran, el president Pere Aragonès s’ha volgut avançar per tallar el foc. Gabriel Rufián ha dit “tarat” a Carles Puigdemont i Aragonès no ha trigat gaires minuts a assegurar que hi hauria una rectificació que, efectivament, s’ha produït tot seguit. “M’he equivocat, són unes declaracions molt desafortunades”, ha dit Rufián gairebé obligat després del revolt aixecat. I és que en un primer moment, quan el periodista Ricard Ustrell li ha brindat l'oportunitat de rectificar, no ha gosat fer-ho.

Però i ara què? La polèmica s’acaba aquí? Des d'Esquerra Republicana donen per tancat el capítol, i la majoria dels diputats del Parlament han volgut ser prudents i no piular públicament un rebuig a les declaracions a les xarxes socials, si bé és evident que les declaracions han estat àmpliament comentades i debatudes entre els parlamentaris. Són diverses les veus consultades dels republicans dins la cambra catalana que consideren que ha traspassat el límit, que les seves declaracions cada vegada aixequen més problemes, i que és necessari un nou lideratge a Madrid. L’opció de traslladar Rufián a la cursa municipal per l’alcaldia de Santa Coloma seria una maniobra per distanciar-lo de les polèmiques declaracions al Congrés dels Diputats, però ell ja ha assegurat que no és la seva intenció marxar de la capital espanyola. 

El malestar no existeix només a Catalunya, on els republicans han de lidiar amb el fet que qualsevol dia el seu portaveu a Madrid provoqui un nou incendi que els confronti amb els seus socis de Govern, Junts per Catalunya. I a les polèmiques declaracions s’hi suma un malestar a Madrid, on Rufián tira pel dret en les seves decisions. Segons fonts consultades, el republicà acostuma a anar sol a negociar amb el govern de Pedro Sánchez, a diferència de la dinàmica habitual on és més freqüent que hi assisteixin dues o tres persones. Rufián hi va sol i la resta del grup no pot saber tota la veritat dels acords als quals arriba, ni quins elements ha negociat, fet que els fa pensar que no saben tota la veritat del que gestiona el seu líder al Congrés.

ERC reivindica haver-se disculpat

Malgrat tota la polseguera que aixequen les seves declaracions o maneres d’actuar, de moment Esquerra Republicana, amb la rectificació de Rufián, dona el tema per tancat. La majoria de diputats han fet silenci prudencial, però una veu que acostuma a ser crítica amb diverses qüestions, la de Rubén Wagensberg, ha carregat amb contundència contra les declaracions de Rufián, que ha titllat d’indecents i repugnants. Val a dir que el diputat d’ERC i secretari de la Mesa no és militant del partit, i que acostuma a trencar amb algunes línies, com es demostra per exemple en l’oposició als Jocs Olímpics d’Hivern. Veus discordants com la de Wagensberg o també de la diputada però no militant Jenn Díaz són estratègia del partit per demostrar múltiples sensibilitats dels republicans. També la secretària general dels republicans, Marta Rovira, exiliada a Suïssa, ha reivindicat que Rufián hagi rectificat les seves declaracions: “Nosaltres no ens podem equivocar d’adversaris, tampoc”, ha avisat en referència al fet que ERC porta dies demanant a Junts que no confronti amb els republicans perquè no són adversaris. Junqueras li ha fet retuit. En una altra piulada, Joan Tardà, predecessor de Rufián al Congrés, ha assegurat que les seves disculpes “l’honoren”.

Així doncs, tema tancat, malgrat el malestar intern i el malestar evident a Junts per Catalunya, i és que els socis dels republicans consideren que Rufián ha creuat totes les línies vermelles.  Els republicans asseguren que el capítol, amb les disculpes, ja s’ha tancat. El malestar seguirà a les files, que ja saben que qualsevol dia tornarà a sortir un titular contra Puigdemont o l'exili: vinculacions amb russos, o exigències a Jaume Asens de què no vagi tant a Waterloo. Declaracions que malgrat tota la seva polèmica, mantenen intacte Rufián. “És un personatge extraordinari i fa una feina extraordinària”, va dir Junqueras pocs dies després que Rufián vinculés l’entorn del president amb el règim rus. Pel president d’ERC, les declaracions de Rufián no han de suposar una crisi entre republicans i Junts, i en aquella ocasió va treure ferro a les intervencions de Rufián: “Si cada cop ens haguéssim d’encallar per allò que ha dit algú, no avançaríem gaire”. Aquest dimecres Junqueras no ha fet cap declaració, si bé és cert que ha compartit el tuit de Marta Rovira on demana no equivocar-se d'adversari.