Més suports per a Gabriel Rufián. Avui ha estat el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, que ha volgut mostrar la seva confiança i la seva avinentesa amb el diputat al Congrés espanyol, després de les dures paraules que va carregar contra l'entorn de Carles Puigdemont i que van ser durament criticades per Junts i altres sectors de l'independentisme. Un enèsim recel entre els dos partits del Govern català, però que els republicans han volgut justificar posicionant-se del costat de Rufián. Així, Junqueras ha aprofitat una entrevista al programa Planta Baixa de TV3 aquest matí per a elogiar el seu company de partit: "És un personatge extraordinari i fa una feina extraordinària".

El president d'ERC no ha volgut dedicar gaire estona a la polèmica, però sí que ha deixat clara la seva postura respecte de Gabriel Rufián, afirmant que "hi ha molta gent que diu moltes coses i no passa res". I ha mantingut que les seves declaracions no han de suposar una crisi entre els republicans i Junts, afirmant que està segur que els dos partits "poden fer un projecte compartit amb la societat". "Si cada cop ens haguéssim d'encallar per allò que ha dit algú, no avançaríem gaire", ha opinat. Finalment, ha donat tancada la polèmica explicant que no li agrada parlar de les opinions d'altres persones.

Joan Tardà, contra Junqueras

Des d'Esquerra, el silenci va ser majoritari sobre les paraules de Gabriel Rufián assenyalant suposats vincles de l'entorn del president Carles Puigdemont amb el Kremlin de Vladímir Putin. Una teoria que defensa des de l'esclat de la guerra a Ucraïna certa premsa espanyola. Qui va trencar aquesta mena d'omissió sobre el tema va ser el seu predecessor al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, aquest passat dilluns. L'exdiputat dels republicans a la cambra espanyola va lloar Rufián i va confrontar el seu perfil amb el d'Oriol Junqueras: "Rufián va reblar el clau. Com que en Junqueras no havia actuat amb suficient contundència, Rufián el que va dir és 'a nosaltres que no ens escorcollin, que no ens emprenyin i que ningú no vulgui contaminar-nos'", va sentenciar en una entrevista a RTVE Catalunya.

Reunió amb una eurodiputada prorussa

Després de la carregada del diputat d'ERC, Gabriel Rufián, contra el president a l'exili, Carles Puigdemont, pels suposats contactes amb espies russos de què l'acusa la Guàrdia Civil, ara són els republicans els qui han hagut de sortir a donar explicacions pels contactes amb l'entorn del govern rus. Ha estat arran de l'aparició d'una fotografia del president d'ERC, Oriol Junqueras, i els eurodiputats del seu partit amb l'eurodiputada letona Tatjana Ždanoka, coneguda pel seu suport al govern de Vladímir Putin i per haver-se negat a condemnar l'agressió russa a Ucraïna. La imatge correspon a una reunió que van mantenir a Estrasburg el passat 6 de juliol. L'eurodiputada letona forma part a l'Eurocambra del grup Els Verds/ALE al qual pertany també Esquerra.

Oriol Junqueras no ha considerat que la qüestió sigui subjecta de polèmica: "Jo em reuneixo amb els diputats dels grups parlamentaris, i quan em reuneixo amb el Grup dels Verds em reuneixo amb ella i la resta de diputats", ha justificat. En aquesta mateixa línia, ha tirat pilotes fora, afirmant que no és responsable de qui va a les reunions, tot i que no ha tancat la porta a tornar a trobar-se amb ella: "No sé si ens tornarem a reunir, està en revisió de pertinença del seu grup parlamentari", ha recordat. Tatjana Ždanoka podria ser expulsada d'Els Verds perquè no va sumar-se a una declaració de condemna de la invasió russa a Ucraïna.

Camí a Estrasburg

El ple del Tribunal Constitucional (TC) va rebutjar ahir per sis vots a favor i tres en contra, el recurs d’empara presentat per Oriol Junqueras i l’exconseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, condemnats pel Suprem a 13 i 12 anys de presó, respectivament, per un delicte de sedició en concurs amb un de malversació de fons per promoure el procés independentista de Catalunya. Avui, el president d'ERC ha aprofitat per celebrar el vot particular dels tres magistrats, i ha recordat que la seva postura va en la línia del que marca el Consell Europeu i les Nacions Unides. "Feia molt temps que el TC s'havia de pronunciar, però ara podem anar a Estrasburg", ha celebrat, confiat que Europa donarà la raó als independentistes.