Gabriel Rufián podria ser el candidat d'ERC a les eleccions municipals de Santa Coloma de Gramenet el 2023. Així li ho han demanat el president i la secretària general del partit, Oriol Junqueras i Marta Rovira. I aquest dimarts el cap de files dels republicans a Madrid hi ha obert la porta de bat a bat. Ara bé, també ha deixat clar que, sigui quina sigui la decisió, "passi el que passi", no deixarà el Congrés dels Diputats, on considera que la formació ha de continuar la feina que està fent ara. El municipi del Barcelonès és un feu socialista, on Núria Parlon és alcaldessa des de fa tretze anys.

En roda de premsa aquest dimarts al matí al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián no ha volgut desmentir-ho i ha preferit parlar amb sinceritat: "És una petició de la militància, d'Oriol Junqueras i Marta Rovira". En aquest sentit, ha matisat que no és el primer cop que està damunt la taula i ha expressat "respecte pel treball de la secció local d'ERC" a Santa Coloma de Gramanet. Ara bé, també ha volgut enviar un "avís a navegants": que "passi el que passi, no marxaré d'aquí". Ha insistit que la seva intenció és continuar a la capital espanyola, on comencen a marcar l'"agenda legislativa" i on vol continuar "ajudant".

"Senyorets creient-se James Bond"

També ha estat preguntat pels suposats contactes russos de l'entorn del president Carles Puigdemont, a través de Josep Lluís Alay, publicats els últims dies per mitjans com El Confidencial  o El Periódico. Gabriel Rufián hi ha donat carta de veracitat i ha criticat que eren "senyorets que es passejaven per Europa reunint-se amb gent equivocada perquè durant una estona es creien James Bond". En aquest sentit, el portaveu republicà al Congrés ha deixat clar que "no ens representen" i que és d'una "frivolitat terrible" només pel fet de voler "fer-se selfies en segons quins despatxos". Ha deixat clar que s'està "contenint" i ha replicat que les explicacions les han de donar ells. "Mai no ha representat la nostra línia de política internacional reunir-se amb sàtrapes. Romeva ho va poder fer i no ho va fer", ha conclòs.

 

Sense abandonar Rússia, Rufián també s'ha referit a l'anunci del president Pedro Sánchez, que pretén augmentar el pressupost en despesa militar fins al 2% establert per l'OTAN. El dirigent republicà ha recordat com l'Estat ja gasta 20.000 milions d'euros anuals en Defensa, que "no són pocs". I ho ha criticat: "Han passat dos anys de pandèmia amb 100.000 morts en aquest país. I després de tot això s'ha pujat bastant poc el pressupost en Sanitat. En canvi, n'hi ha hagut prou amb poques setmanes d'invasió terrible de l'assassí Putin perquè ningú dubti que això se soluciona amb més armes i més guerra".