Ni l'empresonament d'Oriol Junqueras, ni l'exili de Marta Rovira els han apartat de la torre de control d'Esquerra Republicana, però òbviament sí que els han dificultat la feina de president i secretària general de l'organització. L'indult que el govern de Pedro Sánchez ha d'aprovar en els propers dies permetrà que el president d'ERC recuperi el lideratge del partit sense cotilles. La condonació de la pena coincidirà amb el recent desembarcament dels quadres republicans al Palau de la Generalitat. Aquest dissabte, durant la celebració del Consell Nacional, la formació oficialitzarà una sacsejada profunda, comandada pel tàndem Junqueras-Rovira amb la mirada posada ja a la propera cita amb les urnes, que si no hi ha sorpreses no serà fins les municipals de 2023. Unes eleccions que ERC situa com a determinants per seguir guanyant suports per la independència, en la seva renovada estratègia pragmàtica allunyada de la unilateralitat

Amb l'arribada a la presidència del Govern i la profunda renovació de cares a les conselleries, destacats dirigents del partit han fet el salt a l'executiu. Persones com Sergi Sabrià i el mateix president Pere Aragonès, que van haver d'assumir les regnes d'ERC de manera precipitada i forçosa la tardor de 2017, canvien de posició i retornen el poder absolut als líders originals. 

Mai, més d'un barret

Com ja vam explicar a ElNacional.cat, la voluntat dels republicans és segregar els càrrecs institucionals dels orgànics, emmirallats en la manera de fer del PNB. Els dirigents nacionalistes bascos mai no han tingut més d'un barret. O govern, o partit. Un model que a partir d'ara copiarà Esquerra Republicana. L'únic que conservarà un peu a cada banda és Aragonès, que seguirà sent el coordinador nacional de l'organització. Ara bé, ho serà amb una dedicació molt més discreta que no pas fins ara, perquè la prioritat serà l'agenda de president. Les cireres, al partit, les remenaran Junqueras i Rovira. I el renovat exèrcit de dirigents dels quals s'envolten a la cúpula. Marta Vilalta continuarà com a peça clau i seguirà sent la veu dels republicans de portes enfora

Lladó, nou home fort

Un cop nomenat director de l'Oficina del President, Sergi Sabrià ha arrossegat el gruix del seu equip de comunicació al Govern. El seu lloc de vicesecretari general de Comunicació i Estratègia l'ocuparà a partir d'avui Oriol Lladó, dirigent de la màxima confiança de Junqueras i Rovira. Es tracta d'una posició cabdal, que s'encarrega de bastir el discurs de la resta de quadres del partit i de traçar l'estratègia de les campanyes electorals, a més de la relació amb els mitjans de comunicació. Lladó és un veterà de la política municipal. A més de regidor, ha estat president d'ERC a Badalona i candidat a l'alcaldia l'any 2015. Ara fa un parell de mesos va presentar la seva renúncia a l'acta per discrepàncies amb la direcció local del partit en relació a la coalició amb Guanyem Badalona, la formació de Dolors Sabater. 

Lladó, que en el mandat anterior va formar part del govern municipal com a tinent d'alcaldia de Sabater, va promoure la coalició d'ERC i Guanyem de cara a les eleccions municipals del 2019. La fórmula no va ser suficient per desbancar Albiol i que Sabater tornés a recuperar la vara d'alcaldessa. Un mes després de les eleccions, la direcció d'ERC Badalona -que a diferència de l'executiva nacional mai va veure amb bons ulls l'aliança amb Guanyem- va desfer la coalició i va establir-se com a grup propi al marge dels anticapitalistes. Una ruptura a la qual es va oposar Lladó.

L'excap de campanya de Benedito, el nou dircom

De la mà de Sabrià ha marxat a Palau Carles A. Foguet, que ha canviat la direcció de comunicació del partit per la del Govern. Qui des d'ara lidera l'equip de comunicació dels republicans és el menorquí Tolo Moya, director de Comunicació i Màrqueting a la Blanquerna i que entre d'altres va ser el responsable de la campanya online d'Agustí Benedito com a candidat a la presidència del Barça. 

Vergés i Homrani, del govern al partit

Una altra de les incorporacions destacades és la d'Alba Vergés, que aquesta setmana ha estat escollida vicepresidenta del Parlament. L'exconsellera passarà a ocupar-se de la Vicesecretaria general de Partit Obert, una tasca que fins ara desenvolupava Isaac Peraire, un autèntic poder a l'ombra dins d'ERC, propietari del mas on va gestar-se l'acord de govern entre ERC i Junts amb Jordi Sànchez i Pere Aragonès que passa a ser director de l'Agència Catalana de Residus. 

El partit recupera una veterana, Anna Simó, perquè sigui la nova secretària d'Educació, Cultura i Esports, en substitució de l’actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga. A banda, se situa Chakir el Homrani, exconseller d'Afers Socials, al capdavant de la nova Secretaria de Política de Treball. 

Acció antirepressiva

ERC planteja les properes municipals com una cita clau en el camí per sumar suports a la causa independentista. Amb aquest objectiu es reordena l'equip que gestiona el territori. Es crea una Secretaria de coordinació de política supramunicipal, que lideraria l’ex diputada al Congrés, Laia Cañigueral, una altra de Política Municipal i projectes transversals, a càrrec de l'exdelegada del Govern a la Catalunya central, Alba Camps. La Secretaria d’Estratègia Municipal incorpora la gestió de les grans ciutats en la nova Secretaria de Coordinació Municipal i Ciutats Grans, que encapçalarà Oriol López, regidor de Mollet del Vallès.

Pel que fa a la sectorial d'Economia, la liderarà el regidor a l’Ajuntament de Barcelona Jordi Castellana i s'inclou una Secretaria de Coordinació Estratègica Antirepressiva "per fer front a la incessant repressió de l’estat espanyol". L'ocuparà Cristina Gómez, actual secretària de Coordinació Municipal. Finalment, la Secretaria de Transició Ecològica, en mans de Sílvia Casola, modifica el nom per sumar el concepte d’Habitatge, una prioritat en l’acció política dels republicans.

A la imatge principal, Junqueras i Rovira en un míting del 14-F. / ACN