Amb l'indult a tocar de volta i un cop instal·lats a la torre de control del Palau de la Generalitat, Esquerra Republicana se submergeix en una reordenació interna amb el PNB com a font d'inspiració. L'objectiu, a partir d'ara, serà separar la vessant institucional de l'orgànica. Una cosa serà el partit i l'altra, el Govern. Aquest dilluns a la tarda, l'executiva ha fet la proposta oficial dels nous noms cridats a controlar la cúpula, que hauran de ser validats en un consell nacional aquest dissabte. Un dels moviments més destacats, l'ha avançat ElNacional.cat: el canvi de Sergi Sabrià per Oriol Lladó. Dos dels referents d'ERC a l'anterior govern que ara n'han quedat fora, Vergès i Homrani, se situen com a pesos pesants a la direcció.

La reestructuració parteix de la base que els dos puntals d'ERC, Oriol Junqueras —el president— i Marta Rovira —la secretària general—, recuperin les regnes amb plenes facultats. L'un en plena llibertat un cop arribin els indults. L'altra, des de Suïssa, però amb la comunicació a distància ja per la mà. I amb previsibles reunions de tots dos en territori helvètic si es confirma que Junqueras pot recuperar el passaport. Segons ha informat el partit, l'objectiu de la renovació és enfortir l'equip directiu amb la mirada posada a les eleccions municipals que se celebren d'aquí a dos anys.  L'únic membre del Govern que conservarà el càrrec és Aragonès, que seguirà sent coordinador nacional del partit. Ho serà de manera més simbòlica que pràctica, perquè tots els esforços els centrarà a l'agenda de president.

Lladó per Sabrià

És a partir d'aquí que cal llegir el nom escollit per rellevar Sabrià, que des de l'empresonament i l'exili dels dos líders d'ERC ha assumit el control de l'organització, juntament amb Pere Aragonès i Marta Vilalta, com a vicesecretari general de Comunicació i Estratègia. Bàsicament s'ha encarregat de bastir el discurs dels dirigents republicans, així com de dirigir les successives campanyes electorals. A més, ha estat el president del grup parlamentari en l'anterior legislatura. Convertit en autèntic home fort d'ERC, ha fet el salt al Govern, com a mà dreta d'Aragonès en el càrrec de cap de l'Oficina del President. Com a conseqüència del seu nomenament, Sabrià s'aparta de la direcció orgànica i se centra en la seva feina a Palau, entre les quals destaca la comunicació de l'executiu. 

El seu lloc l'ocuparà un dirigent de la màxima confiança de Junqueras i Rovira. Es tracta d'Oriol Lladó, un veterà de la política municipal del partit. A més de regidor, ha estat líder d'ERC a Badalona i candidat a l'alcaldia l'any 2015. Ara fa un parell de mesos va presentar la seva renúncia a l'acta per discrepàncies amb la direcció local del partit, en cap cas amb la cúpula a nivell nacional. El motiu de la discòrdia va ser la gestió de la coalició amb Guanyem Badalona, la formació de Dolors Sabater. 

oriol llado dolors sabater - acn
Oriol Lladó amb Dolors Sabater a Badalona / ACN

Lladó, que en el mandat anterior va formar part del govern municipal com a tinent d'alcaldia de Sabater, va promoure la coalició d'ERC i Guanyem de cara a les eleccions municipals del 2019. La fórmula no va ser suficient per desbancar Albiol i que Sabater tornés a recuperar la vara d'alcaldessa. Un mes després de les eleccions la direcció d'ERC Badalona, que a diferència de l'executiva nacional mai va veure amb bons ulls l'aliança amb Guanyem, va desfer la coalició i va establir-se com a grup propi al marge dels anticapitalistes. Una ruptura a la qual es va oposar Lladó. Desvinculat ja de l'ajuntament badaloní, assumirà ara la responsabilitat de projectar la imatge d'ERC, amb les eleccions municipals del 2023 a l'horitzó més immediat

Vergès i Homrani, del govern al partit

Una altra de les incorporacions destacades és la d'Alba Vergès, que aquest dimecres serà escollida també vicepresidenta del Parlament. L'exconsellera passarà a ocupar-se de la Vicesecretaria general de Partit Obert, una tasca que fins ara desenvolupava Isaac Peraire, propietari del mas on va gestar-se l'acord de govern entre ERC i Junts amb Jordi Sànchez i Pere Aragonès que passa a ser director de l'Agència Catalana de Residus. 

El partit recupera una veterana, Anna Simó, perquè sigui la nova secretària d'Educació, Cultura i Esports, en substitució de l’actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga. A banda, se situa Chakir el Homrani, exconseller d'Afers Socials, al capdavant de la nova Secretaria de Política de Treball. 

vergés el homrani - acn
Vergès i Homrani durant una compareixença com a consellers. / ACN

Acció antirepressiva

ERC planteja les properes muncipals com una cita clau en el camí per sumar suport a la causa independentista. Amb aquest objectiu es reordena l'equip que gestiona el territori. Es crea una Secretaria de coordinació de política supramunicipal, que lideraria l’ex diputada al Congrés, Laia Cañigueral, una altra de Política Municipal i projectes transversals, a càrrec de l'exdelegada del Govern a la Catalunya central, Alba Camps. La Secretaria d’Estratègia Municipal incorpora la gestió de les grans ciutats en la nova Secretaria de Coordinació Municipal i Ciutats Grans, que encapçalarà Oriol López, regidor de Mollet del Vallès.

Pel que fa a la sectorial d'Economia, la liderarà el regidor a l’Ajuntament de Barcelona Jordi Castellana i s'inclou una Secretaria de Coordinació Estratègica Antirepressiva "per fer front a la incessant repressió de l’estat espanyol". L'ocuparà Cristina Gómez, actual secretària de Coordinació Municipal. Finalment, la Secretaria de Transició Ecològica, en mans de Sílvia Casola, modifica el nom per sumar el concepte d’Habitatge, una prioritat en l’acció política dels republicans.

Junqueras, Rovira i Aragonès durant un míting del 14-F / Sergi Alcàzar