L'acord assolit aquesta tarda entre el PSOE i Ciutadans per allargar l'estat d'alarma ha sacsejat de nou el taulell polític, especialment després que el partit dirigit per Inés Arrimadas hagi assegurat que el pacte paralitza la taula de diàleg, extrem que neguen des de la Moncloa. Tot i l'acord amb Cs, els republicans han continuat negociant amb els socialistes i amb Podemos, però han reconegut que l'acord s'ha complicat i que les posicions estan més lluny. Davant aquesta situació, els d'Oriol Junqueras han endurit les posicions i han augmentat les demandes: ara exigeixen com a condició sine qua non "posar una data a la mesa de negociació". 

Fins aquesta tarda demanaven començar-ne a parlar i plantejar noves reunions durant la desescalada, però no eren taxatius en aquest sentit. Almenys, de cara enfora. La petició d'ERC, però, és excloent amb el suport de Ciutadans, ja que des d'aquesta formació avisen que el seu vot és incompatible amb "concessions" als partits independentistes. "Hem presentat esmenes sobre la pròrroga de l'estat d'alarma i ens mantenim a l’espera. Ells son qui ha de fer la tria. Esquerra o la dreta", avisaven els republicans en un comunicat a quarts d'onze de la nit.

Entre  les condicions hi ha la fi del comandament únic i el retorn de competències, un permís retribuït pels pares i mares que s’han de fer càrrec dels seus fills com a conseqüència del confinament i augmentar el marge pels ajuntaments per poder utilitzar el superàvit amb mesures per fer front al coronavirus. A més d'aquests punts, que ja havien fer públics en els últims dies, també hi ha que la pròrroga sigui de 15 dies i no d'un mes, tal com ha pactat la Moncloa i Cs.

"No volem entrar en un mercadeig. Ja s’ha perdut prou el temps. Havíem demanat unes condicions mínimes, però pràcticament no hi ha hagut cap gest per intentar arribar a un acord, perquè sembla que ja havien triat des de l’inici. No volem més dilacions", afegeix el comunicat dels republicans que lamenta que PSOE i Podemos "ha triat soci" i han "decidit apostar de nou per C’s". 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram