El govern espanyol vol desvincular els acords de la pròrroga de l'estat d'alarma a la taula de diàleg amb Catalunya. Després que Ciutadans hagi arribat a un acord amb el govern espanyol per continuar amb l'alarma i s'hagi vantat d'haver aconseguit que no se celebri "cap mesa de negociació amb ERC", La Moncloa ha descartat que aquest acord condicioni la seva estratègia de diàleg amb Catalunya. Així ho ha donat a entendre la portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, que ha defensat que l'únic que es vota demà al Congrés és al pròrroga de l'estat d'alarma i que qualsevol "altra consideració que faci una altra força política no té cap tipus d’interès ni sentit".

A més, Montero ha assegurat que Ciutadans només ha fet peticions "econòmiques" i organitzatives, com que el juliol sigui un mes hàbil al Congrés, i ha descartat que hagi plantejat cap qüestió sobre la taula de diàleg.  

Segons la portaveu de l'executiu espanyol, totes les formacions polítiques estan "convidades" a sumar-se a la pròrroga de l'estat d'alarma i ha recordat que fer-ho no és "donar suport al govern" sinó "salvar vides" i evitar que hi hagi contagis. "El que es vota és si continuem ordenant la sortida organitzada de la desescalada", ha defensat Montero, que assegura que el seu govern parla amb totes les formacions que no s'"autoexclouen com el PP" i que "com més formacions polítiques es sumin, millor".

La portaveu Montero s'ha volgut mostrar "prudent" amb els acords sobre la pròrroga, però ha defensat que creuen tenir "els suport necessaris" per tirar-la endavant. "És molt important aprovar el decret. No acordar-lo significaria que es posaria en greu risc la salut dels ciutadans", ha avisat.

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts una nova pròrroga per l'estat d'alarma fins el 7 de juny, i no fins el 27, com havia previst anteriorment. Segons Montero, el canvi en la durada de la pròrroga es dona perquè diversos grups així ho havien sol·licitat i ha estat la mesura més "consensuada". Tot i això, el ministre Salvador Illa, que també ha participat de la roda de premsa, ha defensat que cal continuar amb l'estat d'alarma durant tot el procés de desescalada i no ha descartat noves pròrrogues. "Anem pas a pas", ha afegit Montero.

Per altra banda, el ministre Illa també ha assegurat que el text "consolida la cogovernança", malgrat no entrar a detallar exactament de quina manera, i ha confirmat que l'única autoritat competent serà el seu ministeri, tal com ja va anunciar el president Pedro Sánchez el cap de setmana passat. El document serà sotmès a votació aquest dimecres al Congrés dels Diputats. De moment, el president Sánchez compta amb el suport de Ciutadans i continua negociant amb ERC.