Pedro Sánchez havia anunciat que l'última pròrroga de l'estat d'alarma duraria un mes. Finalment, la cinquena pròrroga durarà quinze dies, fins al 7 de juny. Així ho han acordat, novament, el govern espanyol i Ciutadans, segons informen fonts de La Moncloa. Era una de les condicions que posava la formació d'Inés Arrimadas. Des de l'executiu es comprometen a buscar les "reformes legislatives necessàries" per a una "sortida ordenada" de l'estat d'alarma sense necessitat d'aquest instrument jurídic. Mentrestant, el PSOE manté encara obertes les converses amb ERC i JxCat, després de reactivar els negociadors de la investidura.

En primer lloc, tal com demanava Ciutadans, les dues parts coincideixen en la necessitat de prorrogar l'estat d'alarma durant 15 dies més, "el temps estrictament necessari". En aquest sentit, el govern espanyol "es compromet a analitzar les mesures i, en el seu cas, les reformes legislatives necessàries que permetin una sortida ordenada de l'estat d'alarma i la gestió de la pandèmia en aquest moment, ja sense la utilització de l'eina constitucional de la declaració de l'alarma". Durant aquesta última pròrroga, l'executiu es compromet a traslladar a Cs les seves conclusions per consensuar mesures i reformes necessàries.

Per altra banda, el govern espanyol accepta augmentar en un mes, de tres a quatee, la moratòria d'impostos per als contribuents afectats pel coronavirus, sense interessos de demora. També han acordat l'"agilització del pagament de prestacions per ERTOs o atur a qui encara no l'hagi cobrat perquè puguin percebre'l durant el mes de juny com a molt tard". La prestació extraordinària per als autònoms i l'exempció de quotes s'allargarà més enllà de la vigència de l'estat d'alarma

Finalment, les dues formacions han acordat impulsar que el mes de juliol sigui hàbil al Congrés dels Diputats "als efectes d'agilitzar el treball parlamentari i recuperar part del retard provocat per la Covid-19".

Pendents d’ERC

Aquest dilluns, Carmen Calvo va dibuixar l'escenari d'un estat d'alarma “gradual" i que durés un mes, fins al final de la desescalada. La vicepresidenta va explicar que  “si alguns territoris avancen amb rapidesa, l’alarma pugui ser aixecada d’aquells territoris”. L’estat d’alarma es pot proclamar per a tot el territori o només per a una part. Però l’estat d’alarma que contemplaven durava un mes i no quinze dies.

Calvo també va garantir que serà “l’última” pròrroga i que “serà radicalment diferent”. Entre altres coses, només queda el ministre Salvador Illa com a autoritat competent, retornant competències en Interior o Transports.

En aquests moments, el govern espanyol es troba encara en plenes negociacions d'última hora amb ERC i JxCat, que reclamen la devolució de les competències a la Generalitat i que el president Quim Torra sigui reconegut com a "autoritat competent" durant la desescalada. 

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram