Els resultats de l'última enquesta d'Electomania plasmen les conseqüències de la guerra interna al PP. Segons el sondeig fet públic aquest diumenge, Pablo Casado perdria vots respecte als últims mesos si les eleccions generals se celebressin avui i se situaria tan sols dos escons per sobre del PSOE. Per contra, els ultres de Vox segueixen escalant en popularitat i aconseguirien 67 diputats al Congrés espanyol. En el cas dels partits catalans, ERC mantindria els mateixos 13 escons que en els darrers comicis, mentre que Junts en guanyaria dos més, passant a ser 10 diputats en total. La CUP també mantindria els seus dos representants.

 

electomania enquesta generals congreso

Font: electomania.es

El PP perd força

La guerra entre el líder del PP, Pablo Casado, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, passa factura a la formació en les enquestes. En les últimes setmanes, els sectors més a la dreta entre els populars han criticat Casado per no voler-se apropar a Vox. Mentre que Madrid Díaz Ayuso ha tirat endavant els pressupostos autonòmics gràcies a un pacte amb els ultradretistes, Casado no acaba de posicionar-se a favor d'un govern de coalició per obtenir la majoria en les pròximes eleccions generals. El líder popular ha reiterat que preferiria governar sol, però els resultats de les enquestes no l'acompanyen. Paral·lelament, l'ombra de Díaz Ayuso i les mostres cada vegada més públiques de la seva guerra interna comencen a afectar negativament la formació: si bé Casado va aconseguir sobrepassar Pedro Sánchez a la primavera, a finals d'estiu va tornar a caure. En uns comicis celebrats aquest mateix diumenge, el PP només assoliria una dècima més del vot total que el PSOE. Ara bé, aquesta diferència es traduiria en dos escons més per al PP, 104 en total, mentre que el PSOE trauria 102, en comparació als 120 diputats que tenen ara. Per contra, Vox continua arreplegant vots a poc a poc i guanyaria 15 escons més respecte als comicis del 2019. 

electomania sondeos carrera candidatos

Font: electomania.es

L'independentisme es reforça

Si bé Esquerra i la CUP mantindrien el mateix nombre de diputats a Madrid, 13 i 2 respectivament, Junts per Catalunya passaria de 8 diputats el 2019 (encara en la coalició amb el PDeCAT) a 10 aquest diumenge. D'altra banda, malgrat el soroll que envolta la vicepresidenta segona Yolanda Díaz, els sondejos mostren que el suport per Unidas Podemos es troba estancat. Si bé la política gallega ha aconseguit ampliar el suport per la formació arran de la retirada de Pablo Iglesias, l'anunci d'un nou projecte polític alternatiu no acaba de ressuscitar el partit. Mentre que la popularitat de Díaz amenaça els seus companys de govern, els conflictes interns en aquesta formació també semblen afectar negativament el partit. 

 

Foto principal: el Congrés dels diputats / Europa Press