Tot i haver sobreviscut al darrer cicle electoral, els comuns són conscients que es troben en un període d'estancament i no gaire lluny de formacions que ja han caigut en la irrellevància com són Ciutadans, amb només dos diputats menys al Parlament, i el PP. La III assemblea que se celebrarà aquest cap de setmana a Barcelona té l'objectiu, precisament, de reforçar la formació i les seves aspiracions electorals per al proper cicle electoral i lligar el seu futur al de Yolanda Díaz, qui segons el document final que es votarà diumenge "ha de ser la nova presidenta d'Espanya".

 

I és que la formació catalana sap que si la futura candidatura de Díaz no aconsegueix, com a mínim, mantenir el pes que té ara tant al Congrés com a la Moncloa, el seu futur electoral a Catalunya pot veure's molt compromès. Sense un bri d'esperança d'una Espanya plurinacional, el seu electorat podria acabar decantant-se o per opcions independentistes o pel PSC.

EuropaPress vicepresidenta segunda gobierno ministra trabajo yolanda diaz presidente pedro sanchez

Yolanda Díaz ha rellevat Pablo Iglesias al capdavant d'Unidas Podemos al govern espanyol / Foto: Europa Press

Amb la ratificació dels lideratges de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, i l'exalcaldessa de Castelldefels, Candela López; els comuns volen reforçar-se per a les properes eleccions aprofundint en les aliances amb el màxim número de partits.

La suma amb Podem i el "màxim de partits"

Precisament, una de les relacions que volen cuidar és la que mantenen amb Podem, amb qui no volen competir electoralment tot i no haver assolit una confluència. Per això mateix, al document s'especifica que cap de les dues formacions donaran suport a les candidatures que es confrontin en els municipis on vagin per separat.

L'altre gran objectiu de l'assemblea és tancar files -i lligar-se- al futur polític de l'actual vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz. De fet, d'aquesta manera s'entén l'acte que van protagonitzar el darrer cap de setmana la mateixa Colau amb Díaz i la vicepresidenta valenciana, Mònica Oltra.

oltra

Oltra, Díaz, Colau i Fátima Hamed, a l'acte de València / Foto: Efe

Lligant-se a Díaz

La ponència concreta que "guanyar passa també per fer a Yolanda Díaz la pròxima presidenta del govern d'Espanya. I fer presidenta d'Espanya a Yolanda Díaz passa per superar les nostàlgies de 2015 i entendre que el nou cicle no serà el de la irrupció [de l'espai], i que al seu torn ha d'anar molt més enllà de la resistència de la suma de sigles".

Pel que fa al procés, els comuns reiteren la seva aposta per una "república plurinacional federal". Així doncs, l'objectiu de la formació a llarg termini és que Espanya transformi l'Estat de les autonomies per un plurinacional "que permeti el lliure desenvolupament de les nacions polítiques que l'integren".

Tanmateix, el document reconeix que ara cal buscar vies més factibles que passin pel "màxim consens entre les forces polítiques catalanes, el pronunciament democràtic de la ciutadania catalana, la millora de l'autogovern i la seva defensa davant de qualsevol projecte recentralitzador".

 

Imatge principal: Colau i Díaz visiten el Besós el passat mes de juny / Foto: ACN