La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha reunit aquest dissabte amb el Papa Francesc per parlar sobre la nova reforma laboral i la importància de posar fi a la precarietat. Aquesta visita ha posat neguitós el Partit Socialista Obrer Espanyol que veu com la popularitat de Díaz a les enquestes és, fins i tot, superior a la que rep el president de l'executiu central, Pedro Sánchez.

La trobada amb el Papa s'ha allargat uns quaranta minuts. Tots dos han parlat sobre la decència del treball i de la necessitat de disposar de marcs legislatius que prioritzin el treballador com a millor eina d'inclusió social. Díaz li ha regalat al Pontífex una estola de plàstic reciclat i brodada per Carmelitas Descalczas, també una edició especial del llibre de poesia de l'escriptora Rosalia de Castro Folhas Novas sobre els gallecs que van emigrar a Argentina, país de procedència del Papa Francesc.

La vicepresidenta ha anat acompanyada del secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez, que s'ha limitat a afirmar que ha sigut una trobada "molt emocionant". "Ha sigut una trobada molt emocionant i he de ser respectuosa, no els hi podré revelar el contingut de la conversació amb el Sant Pare", ha assegurat Díaz als periodistes.

El PSOE, neguitós

Aquesta trobada hi ha qui l'interpreta com un moviment de la responsable de Treball i Economia social per generar simpatia, també, entre l'electorat catòlic, que és bona part de la borsa dels votants socialistes. De fet, Pedro Sánchez va ser rebut en audiència pel Papa el passat octubre de 2020. Aquest increment de la visibilitat de Díaz, inquieta i neguiteja al sector socialista, que veuen com la vicepresidenta segona cada cop guanya més popularitat.

Ja fa setmanes que Yolanda Díaz apunta que vol obrir un procés de "diàleg" amb la societat civil i escoltar la ciutadania. En aquest sentit, s'assenyala que podria estar preparant un projecte més enllà de les sigles d'Unidas Podemos per presentar-se a les eleccions generals —que, presumiblement, serien el 2023— amb un "front ampli". Sobre aquest projecte, Díaz afirma que ha de ser "transversal" i també ha defensat recentment voler anar més enllà de l'espai a l'esquerra del PSOE. De fet, la vicepresidenta segona de l'executiu central rebutja quedar-se només en aquest "espai molt marginal".

Tot i això, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Isabel Rodríguez i la vicepresidenta primera Nadia Calviño van ser preguntades per aquesta reunió al Vaticà. Rodríguez va indicar que "el govern espanyol situa aquesta visita dins de la normalitat institucional" i va carregar contra el PP pel fet que "fins i tot l'Església i el Papa siguin un motiu per fer oposició per part dels populars". Per la seva banda, Calviño va destacar que ella mateixa ha estat "dues vegades" amb el Papa en "diversos esdeveniments al Vaticà", de manera que considera "normal" la visita de Yolanda Díaz.

Unidas Podemos li dona suport

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha manifestat que li sembla "fenomenal" i "fantàstic" que Díaz es trobi amb el papa Francesc. La també secretària general de Podemos considera que "és la millor notícia perquè tenim molta sintonia de les lluites contra les justícies socials amb el Papa".

 

Imatge principal: Yolanda Díaz en la seva visita al Papa Francesc. - EFE