La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'allunya cada cop més de la seva formació, Unidas Podemos, a favor del seu propi projecte polític. Encara que fins després de Nadal no se sabrà més i les seves col·legues eviten fer cap comentari al respecte, alguns sectors de la formació lila comencen a estar incòmodes amb la seva presència i popularitat a les enquestes. Fins i tot la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha estat objecte de crítica per part de la vicepresidenta arran de la controvèrsia per la manifestació del 8-M de 2020. Segons ha revelat The Objective, Montero s'hauria pres els comentaris de Díaz a la ràdio com un atac contra la seva persona.

Malestar a Podemos

Fonts d'Unidas Podemos han expressat preocupació per les declaracions de Díaz a Radiocable, on va assegurar que ella ja sabia que hi hauria la pandèmia el febrer del 2020, perquè observava els casos alarmants que apareixien a Itàlia, i que abans de la manifestació feminista del 8-M va presentar al govern espanyol una guia d'actuació per a empreses que va ser "enormement polèmica", i que alguns la van titllar d'"alarmista". Aquestes paraules van desencadenar una crisi amb els socis de govern, els socialistes, a qui l'oposició va exigir responsabilitats. Però segons s'ha pogut saber, sembla que les declaracions també han desembocat en una crisi interna. Després de l'entrevista, les fonts d'Unidas Podemos van preguntar-se si Díaz estava culpant Montero per la pandèmia, un recurs que ja ha utilitzat la dreta per atacar-la a ella i al moviment feminista. Segons informen les fonts de The Objective, l'atac de Díaz i la reacció de Montero confirmen que "ja s'estan traient les espases".

Malestar al PSOE

Les paraules de Díaz han desencadenat una forta polèmica, perquè confirmen que el president espanyol, Pedro Sánchez, coneixia la gravetat de la pandèmia, un fet que a Madrid sempre ha estat molt controvertit. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha demanat la compareixença de Yolanda Díaz, i del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, perquè "coneixien" des de "la meitat de febrer" de 2020 que la covid "ja era a Espanya" i no van prendre mesures. En declaracions al Congrés, Gamarra ha afirmat que "Yolanda Díaz i el govern sabien la gravetat d'aquesta situació" i, "si ho sabien, per què ens van posar en risc els espanyols" i "sense prendre mesures fins passat el 8 de març", quan es va celebrar la manifestació. Ha insistit que les afirmacions del Díaz són d'"extrema gravetat" perquè no només no prenien mesures, sinó que "es frenaven les que ja estaven en marxa".

 

Foto principal: la ministra de Treball i vicepresidenta segona, Yolanda Díaz / Efe