L'exjutge Elpidio José Silva no fa una valoració positiva del judici al procés ara que ha quedat vist per a sentència. L'exmagistrat considera greu que la justícia espanyola sigui ''de tall totalitari i en absolut independent'' i afirma: ''L'any 2019, uns polítics catalans han estat enjudiciats per les restes i els ecos del franquisme''. Silva creu que la sentència ja està escrita i per això veu que les conclusions de les defenses ''no tenen cap sentit''. Tanmateix, valora especialment, dels al·legats finals, la intervenció de Jordi Cuixart fent una crida a la mobilització de la ciutadania. 

En declaracions a l'ACN, Silva es mostra molt crític amb el sistema judicial espanyol i creu que el procés judicial obert als polítics catalans respon a la seva ''ideologia''. Ho atribueix al fet que el ''format'' de la justícia espanyola és ''franquista i autoritari'' i posa d'exemple la suspensió de l'exhumació de Franco o el canvi de criteri amb les hipoteques. Per això, per Silva, "el braç'' de la justícia està en mans de la ultradreta, que ha fet "impossible'' que els polítics catalans hagin tingut un judici ''just, equitatiu, amb igualtat d'armes'' i adaptat al conveni dels drets humans. 

Irregularitats

L'exjutge recorda que, des de l'inici, el procediment judicial ha tingut ''irregularitats", a banda del relat ''infame i insuportable'' que s'ha escoltat els darrers mesos. Reitera també que ni el Tribunal Suprem ni l'Audiència Nacional són competents per fer-se càrrec d'aquesta causa.

Pel que fa al paper que ha fet el president del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, Silva destaca que té una experiència ''nul·la'' en la celebració de judicis, defensa que no hauria d'haver assumit aquesta competència i creu que ha tingut una actuació ''de vergonya i lamentable''. En aquest sentit, critica que s'hagi permès desenvolupar proves testificals sense els vídeos que puguin acreditar les paraules dels testimonis com a ''elements fonamentals de contrast'' i que, al seu parer, haguessin servit per demostrar que a les declaracions d'alguns testimonis de l'acusació els mancava ''fonament''. 

Violència i rebel·lió

Al parer de Silva, les acusacions de violència que ha d'acompanyar el delicte de rebel·lió no han pogut quedar acreditades ni tampoc la ''idoneïtat'' que s'ha de donar per ''substituir les institucions de l'Estat''. Per Silva, en els vídeos, com a ''peces de convicció'' també haguessin pogut servir per demostrar la possibilitat que els testimonis de l'acusació hagin pogut mentir i cometre ''de manera sistemàtica'' el delicte de falsedat de testimoni en causa judicial.

Silva també critica que el magistrat  Marchena hagi dit que el que no li incumbeix no s'ha de ''bolcar'' al plenari i fixa que només aquest fet podria servir per declarar la ''nul·litat'' de la causa que podria tenir eficàcia al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH). Tot i això, no té cap confiança en aquest tribunal perquè el considera també polític, lligat a l'OCDE, carregat de treball i amb moltes pressions diplomàtiques.

"Desemparats i desvalguts"

L'exmagistrat assenyala que la causa catalana corre en paral·lel al Brexit, i creu que ''no serà fàcil'' que el TEDH els doni la raó, tal com ja s'ha demostrat en les dues darreres resolucions. Silva, que sosté que ''un ha de tenir justícia al seu país'', veu els polítics catalans ''desemparats i desvalguts'' i creu que no tenen protecció més enllà de la ''nació catalana'' i ''els 2,5 milions de catalans que s'han adonat que no viuen en una democràcia''. Per Silva, cal que es prengui consciència i permetre que el poble català expressi els seus drets. Per l'exjutge, pot ser que actualment Espanya no sigui un país democràtic després de 40 anys de franquisme.