El que hauria estat un tràmit de mitja hora, ha acabat ocupant tot el dia de sessió de judici al procés. I encara haurem d'esperar a demà per acabar-lo. 

El president de la sala, Manuel Marchena, ha fet enumerar a totes les parts i detallar les proves que presenten al judici. Les impugnacions també s'han fet així, i això ha provocat que a les cinc de la tarda el tribunal es retirés a deliberar i que no ho resolgui fins demà.

Molts es pensaven que avui ja veuríem les càrregues policials de l'1-O que han de deixar en evidència els testimonis de tots els policies que han declarat en el judici. Però no. Si tot va bé, es podrien començar a projectar els vídeos demà. Però en un judici, i menys en aquest, mai hi ha res segur. 

Les defenses s'han dividit a l'hora de reaccionar davant de la prova documental presentada per la fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular exercida per Vox. Tots els advocats han impugnat part dels escrits presentats per les acusacions per apuntalar els delictes atribuïts als seus clients, amb excepció de Javier Melero, representant l'exconseller de l'Interior Joaquim Forn.

Aquest tràmit del judici s'ha produït després d'aconseguir interrompre la tediosa lectura per part de l'advocada de l'Estat del seu escrit de proposició de prova, que s'estenia més enllà de 90 pàgines. Abans del descans de mig matí, la lletrada Rosa María Seoane es va veure obligada a llegir 24 pàgines d'aquest document, en el qual s'enuncien els documents que, al seu parer, s'han de tenir en compte com a prova de càrrec pel tribunal.

Melero ha demanat la paraula i ha dit que es donava per assabentat del contingut del document amb independència que aquest fos llegit íntegrament o no. També s'ha oposat a l'exhibició per part de la fiscalia de tots i cada un dels documents del seu escrit de prova, tal com havia sol·licitat la fiscal Consol Madrigal perquè ho considerava "perjudicial i dilatori" per a la bona marxa del judici.

La fiscalia ensopega

La petició de Madrigal s'entén com una mena de rectificació, ja que, al contrari del que s'ha fet per part de l'Advocacia de l'Estat ―que va començar a llegir tots i cada un dels folis del seu document de proposició de prova―, durant el seu torn s'havia limitat a destacar mitjançant lectura només alguns d'ells, si bé ha advertit que no en renunciava a cap encara que no fossin esmentades expressament. Després del que ha passat amb l'advocada de l'Estat, la fiscalia ha buscat evitar malentesos i ha demanat l'exposició en una pantalla de tots i cadascun dels seus papers.

En el seu torn, totes les defenses excepte l'exercida per Melero es van donar per assabentats de les proves proposades per les acusacions sense necessitat que fossin expressament llegides, cosa que ha evitat que l'advocada de l'Estat hagués de prosseguir amb el tediós tràmit. No obstant això, han expressat dubtes sobre la posició de la fiscalia perquè no entenien per què Madrigal havia destacat alguns documents i altres no.

Finalment, el president del Tribunal, Manuel Marchena, ha assenyalat que la sala ha de resoldre per escrit sobre les impugnacions de la defensa i la pertinència de la prova fiscal, i ha donat per acabada la lectura del seu escrit per l'advocada de l'Estat, que s'esperava llarga ja que faltaven encara més de 70 folis dels 92 que integren el document.

Les proves impugnades

Pel que fa a les proves proposades, totes les defenses excepte Melero han qüestionat, entre d'altres, els documents remesos a aquesta causa des del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, ​​que és el que ha processat una vintena de persones per l'organització de l'1-O. Igualment, demanen que s'expulsin els documents trobats a Josep Maria Jové, número dos del vicepresident Oriol Junqueras (document Enfocats i agenda Moleskine amb el full de ruta del procés) i diversos missatges a Twitter atribuïts als encausats.

També han impugnat l'escrit de l'Advocada de l'Estat perquè és nou, ja que aquesta part no va demanar prova documental quan va presentar el seu escrit d'acusació i el fet que la demani en aquest moment els causa "indefensió".

Després de conèixer la decisió del tribunal sobre totes aquestes proves, està previst que s'iniciï el visionat de diferents vídeos proposats tant per la fiscalia, l'Advocacia com per les defenses en relació amb els fets esdevinguts tant el 20 de setembre del 2017, en ocasió dels escorcolls ordenats per un jutjat de Barcelona, com l'1 d'octubre, dia del referèndum.