El Tribunal Suprem (TS) ja té damunt la taula la interlocutòria que va emetre divendres passat, 26 de novembre, la justícia europea en la qual avisava que el procés penal i les ordres de detenció i lliurament contra el president Carles Puigdemont romanien en suspens i acordava no tornar-li la immunitat com a eurodiputat. En espera del pronunciament sobre l'afer de Pablo Llarena, des de l'alt tribunal ja han advertit que si Puigdemont trepitja Espanya, serà detingut.

El magistrat Pablo Llarena es manté ferm en la seva interpretació, tal com han apuntat a Europa Press fonts del Suprem, que expliquen que el text fet públic divendres passat és un extracte de la interlocutòria dictada pel vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) i no la resolució completa. Una vegada que Llarena disposi de la traducció del text complet, respondrà tant al TGUE com a la defensa del president. Sembla, no obstant això, que el magistrat no té pressa per donar resposta.

Les mateixes fonts apunten que el que pugui dir el TGUE no influeix en la causa contra Puigdemont, perquè el dret espanyol no està supeditat a l'europeu. Precisament, la defensa de Puigdemont, Gonzalo Boye, s'ha dirigit aquesta setmana al magistrat del procés per saber si ja ha informat els cossos de seguretat de l'Estat i la resta de policies europees que, tal com ha determinat el TGUE, l'euroordre està suspesa.

La resolució del TGUE

El Tribunal General de la Unió Europea va rebutjar tornar de manera cautelar la immunitat europarlamentària a Puigdemont malgrat la seva recent detenció a Itàlia, en considerar que l'euroordre emesa contra ell està suspesa a tota la UE mentre la justícia europea resol la qüestió prejudicial remesa pel jutge d'instrucció Llarena. La interlocutòria del TGUE, que també afecta les demandes presentades per Toni Comín i Clara Ponsatí, recalcava que les autoritats nacionals de la resta de països de la UE, en virtut del principi de cooperació lleial, han de tenir en compte la "suspensió del procés penal i de l'execució de les ordres de detenció europees dirigides contra els diputats" fins a resoldre la prejudicial.

La justícia europea considera que el fet que Puigdemont fos posat en llibertat després de la seva detenció a l'Alguer confirma que no hi ha risc que un estat membre executi l'euroordre mentre el procés estigui en suspens, per la qual cosa no existeix un risc de perjudici greu que exigeixi tornar-li la immunitat.

Qüestió prejudicial

En la seva resolució, el tribunal europeu deixa clar que el fet que estigui estudiant una qüestió prejudicial remesa per Llarena sobre l'abast de les euroordres suposa que aquestes ordres de detenció i lliurament estan suspeses en el conjunt de la Unió Europea, i no només a Bèlgica, com va defensar el magistrat del Suprem en demanar a Itàlia el lliurament de l'expresident.

D'aquesta manera, confirmava que el procés penal "està suspès" fins que el Tribunal de Justícia es pronunciï sobre la petició de decisió prejudicial i precisa que aquesta suspensió es deriva directament del plantejament de l'esmentada petició i "no necessita una decisió específica del Tribunal Suprem sobre això", del qual diu que "estava al corrent de l'efecte suspensiu".

 

Imatge principal, el president Carles Puigdemont / Efe