La Cort d'Apel·lació de Sàsser ha decidit suspendre sine die el procediment que tenia obert sobre l'extradició del president Carles Puigdemont. Ha argumentat la suspensió a l'espera que el Tribunal de Justícia de la UE decideixi sobre les qüestions prejudicials presentades pel jutge Pablo Llarena i fins que el Tribunal General de la UE resolgui sobre la demanda de mesures cautelars que va presentar la setmana passada el president per recuperar la immunitat.

Puigdemont ha arribat poc abans de les 11 del matí a la Cort d'Apel·lació de Sàsser i ha abandonat el tribunal passades les tres de la tarda. Ho ha fet sense cap mena de mesura que restringeixi la seva llibertat de moviments a Itàlia. L'han acompanyat en la declaració el seu advocat, Gonzalo Boye, i l'advocat italià Angostinangelo Marras, així com un dels vicepresidents de Junts, Josep Rius.

 

Els procediments pendents de resolució a què fa referència la Cort d'Apel·lació són, d'una banda, les qüestions prejudicials que va presentar el jutge Llarena davant del Tribunal de Justícia de la UE arran de la decisió de la justícia belga de no extradir el conseller Lluís Puig. Segons el tribunal de Luxemburg, aquelles prejudicials han deixat en suspens les euroordres fins que la justícia es pronunciï. Segons el jutge instructor, només ha quedat en suspens a Bèlgica, però no a la resta de països.

El segon tema pendent de resolució es refereix a les mesures cautelars que divendres passat va presentar la defensa de Puigdemont davant del Tribunal General de la UE, reclamant que se li torni la immunitat atès que existeix un risc que sigui detingut.

Petició de la Fiscalia

La Fiscalia ja havia demanat durant la vista deixar en suspens el procés d'extradició de Puigdemont mentre el Tribunal de Luxemburg resol sobre les qüestions que té plantejades.

A dos quarts de dues s'ha suspès la sessió perquè el tribunal pogués deliberar i poc després de les tres s'ha comunicat a les parts la decisió.

L'entorn de Puigdemont ha acollit amb molta satisfacció el resultat, que, segons subratllen, representa un nou revés en la persecució judicial a què Llarena està sotmetent els polítics exiliats.

Vox, en queda fora

Pel que fa la a petició de Vox de personar-se al cas, ha estat rebutjada pel tribunal. Això no obstant, la secretària jurídica del partit ultra, Marta Castro, i l'advocat que havien designat s'han esperat dins de l'edifici fins que el tribunal ha pres una decisió.

A la porta de la Cort d'Apel·lació esperaven a Puigdemont els eurodiputats de Junts, Toni Comín i Clara Ponsatí. Aquest mateix matí, Llarena havia comunicat a les autoritats italianes que l'ordre de detenció contra ells segueix vigent. Això no obstant, Itàlia, després que la jutge de Sàsser va deixar el llibertat Puigdemont el passat 24 de setembre, va comunicar a Espanya que transformava l'ordre de detenció en una ordre d'identificació de domicili i parador. De fet, els carabinieri van identificar Ponsatí la matinada de diumenge al seu hotel.

També esperaven la sortida del president la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, els representants de partits i entitats independentistes sards, i la cúpula de Junts, amb el secretari general, Jordi Sànchez, i el president del grup parlamentari, Albert Batet, al capdavant. Puigdemont no ha fet declaracions ni en entrar ni en sortir i té programada per aquesta tarda una roda de premsa a l'Alguer. Això no obstant, el seu advocat italià Angostinangelo Marras s'ha encarregat d'explicar la resolució judicial.

 

A la imatge principal, el president Carles Puigdemont en el moment de sortir de la seu de la Cort d'Apel·lació de Sàsser