La secretaria del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha comunicat al Tribunal Suprem que s'admet la tramitació de la qüestió prejudicial plantejada sobre les ordres europees de detenció "dels processats declarats en rebel·lia en la causa especial 20907/17 de la Sala Segona del Tribunal Suprem (Assumpte Prejudicial C-158/21 Lluís Puig Gordi e.a.)".

Les qüestiones prejudicials que va presentar el jutge Pablo Llarena per detenir Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí estan ja en estudi del TJUE després que el tribunal les tornés a finals d'abril per diversos errors.

Ara es notifica la petició de decisió prejudicial a les parts i als altres interessats i es dona curs al tràmit sol·licitat per l'instructor de la causa del procés, Pablo Llarena. A diferència del tràmit que es va cursar en relació amb Oriol Junqueras, en què se li va reconèixer la immunitat, el president del tribunal de justícia ha acordat no donar curs a la sol·licitud que es tramiti la qüestió pel procediment accelerat de l'art. 105 del Reglament de Procediment, i aplicar el procediment ordinari. En el cas de Junqueras es va accelerar el procés perquè l'acusat és a la presó complint condemna.

El mateix dia que la vista de Ponsatí

L'acceptació de la qüestió prejduicial coincideix amb la nova vista per l'euroordre contra Clara Ponsatí, però l'eurodiputada no haurà de comparèixer, segons ha confirmat l'ACN.

El seu advocat, Aamer Anwar, ha anunciat a Twitter que la cort d'Edimburg els ha citat per a una "audiència de tràmit". "Ponsatí, ara eurodiputada, és lliure, però encara una exiliada política que lluita contra l'extradició a Espanya", ha escrit en anglès. "Lluitarem fins al final, i guanyarem!" ha afegit en català. Anwar espera que el magistrat mantingui la causa congelada en espera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea resolgui les qüestions prejudicials a l'entorn de les euroordres formulades pel magistrat espanyol Pablo Llarena.

Dos casos, dos procediments

Les diferències essencials entre el procediment ordinari i el procediment accelerat consisteixen que en aquest últim, per raons d'urgència, es redueixen els terminis de traducció als diferents idiomes de la Unió, i el president del TJUE pot convidar els interessats a limitar els seus escrits d'al·legacions o les seves observacions escrites a les qüestions de dret essencials suscitades per la petició de decisió prejudicial.

Finalment, el termini per remetre les observacions en el procediment accelerat, no podent ser inferior a quinze dies, sí que pot establir-se d'una durada inferior als dos mesos que estableix el procediment ordinari.