El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) insisteix que les euroordres contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí estan suspeses arran de la qüestió prejudicial que el jutge instructor Pablo Llarena va presentar a Luxemburg. Amb aquest argument, el vicepresident del TGUE ha desestimat de nou la petició dels polítics independentistes exiliats que se suspengui l'aixecament de la seva immunitat. Aquesta mesura va ser sol·licitada pels tres eurodiputats després de la detenció de Puigdemont a l'Alguer el passat 23 de setembre.

El vicepresident del TGUE assegura que el procés penal està suspès fins que el Tribunal de Justícia de la UE es pronunciï sobre la petició de les qüestions prejudicials, que això és conseqüència directa del plantejament de la citada petició i no necessita una decisió específica del Tribunal Suprem al respecte.

Avís al Suprem

El TGUE avisa que el Suprem coneixia aquesta situació de suspensió i que "els seus efectes són vinculants per a les autoritats nacionals incloses les judicials, sense necessitat de decisió específica per part seva". Això no obstant, quan Puigdemont va ser detingut a l'Alguer, el Suprem va assegurar que l'euroordre seguia vigent i va demanar l'extradició del líder independentista.

En aquest sentit, el Tribunal General de la UE adverteix que "en virtut del principi de cooperació lleial, les autoritats nacionals han de tenir en compte la suspensió del procés penal i de l’execució de les euroordres de detenció" contra Puigdemont, Comín i Ponsatí.

TJUE tribunal justicia unio europea luxemburg - acn

Seu del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg / ACN

​En suspens

Quan es va aprovar el suplicatori al Parlament Europeu, el TGUE ja havia desestimat unes mesures provisionals en el mateix sentit i amb el mateix argument sobre la suspensió de les euroordres. Va assegurar que aquesta suspensió impedia que les autoritats belgues o un altre estat membre poguessin executar les euroordres.

Ara es referma en aquestes afirmacions, subratllant que el desenllaç de la detenció a l’Alguer confirma que els tres eurodiputats independentistes no corren el risc de ser lliurats a les autoritats espanyoles en aquesta fase, mentre no s'ha resolt la qüestió prejudicial.

Immunitat en els desplaçaments

Davant l’advertiment dels eurodiputats que malgrat tot poden ser detinguts o veure's sotmesos a restricció de llibertat de circulació o fins i tot ser extradits i empresonats, per la qual cosa poden patir un perjudici greu i irreparable, el vicepresident insisteix que la detenció per si sola no és un perjudici greu i irreparable. Que per ser-ho hauria de menyscabar el dret dels diputats a exercir lliurement el seu mandat parlamentari i el bon funcionament del Parlament.

“Segons es va indicar en la primera interlocutòria de mesures provisionals, els diputats segueixen gaudint de la immunitat en els seus desplaçaments al lloc de reunió el Parlament, de manera que segueix sent hipotètic el perjudici greu i irreparable ocasionat per la seva detenció”, insisteix.

 

A la imatge principal, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí durant una roda de premsa al Parlament Europeu / Efe