L'advocat Gonzalo Boye, que porta la defensa a l'exili dels eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, ha presentat un escrit al Tribunal Suprem per demanar al magistrat Pablo Llarena si ha obeït la justícia europea i ha suspès la causa contra els seus representats. Divendres de la setmana passada, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va deixar clar que les euroordres contra els líders independentistes estan suspeses. Així, el vicepresident d'aquest òrgan va desestimar, un cop més, la petició dels polítics exiliats que volien que se suspengués l'aixecament de la seva immunitat. El TGUE va desestimar la demanda de Puigdemont, Comín i Ponsatí per recuperar la immunitat com a eurodiputats perquè va considerar que no calia perquè les euroordres estaven suspeses.

 

Ara, Boye demana a Llarena si ja ha dictat les oportunes instruccions per fer efectiva la suspensió del procediment legal "a tots els efectes". L'advocat posa l'accent en si Llarena ja ha comunicat la suspensió a les diferents Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, així com al Sistema d'Informació de Schengen i a la Interpol, sobretot pel que fa referència a les euroordres de detenció.

De la mateixa manera, l'advocat dels líders independentistes demana que se li entregui una còpia de les notificacions que s'enviïn als cossos de seguretat explicant-los que les euroordres estan suspeses.

Les paraules del TGUE

Fins ara, Llarena mantenia el procediment legal i les euroordres vigents, però la darrera resolució del TGUE subratlla que no és rellevant que el jutge espanyol digui que estan vigents. El TGUE va dir literalment que "en virtut del principi de cooperació lleial, les autoritats nacionals han de tenir en compte la suspensió del procés penal i d'execució de les ordres de detenció europees dirigides contra els diputats". Per tot això, el tribunal insisteix que "l'òrgan jurisdiccional espanyol estava al corrent de l'efecte suspensiu".

Després que es fes pública la resolució del TGUE, Gonzalo Boye va explicar en un fil de Twitter que es confirma la tesi dels exiliats: les euroordres del jutge Llarena no estan actives. Boye va aclarir que no se'ls han concedit les mesures cautelars (la immunitat parlamentària), però que se'ls dona la raó en el sentit que les euroordres no són executables i no se'ls pot detenir. 

L'advocat va remarcar que els eurodiputats poden seguir gaudint de la llibertat de moviment per tots els estats membres de la UE, perquè no els poden detenir. És per això "que la interlocutòria ens dona la raó", va matisar Boye.

 

Foto principal: L'expresident i eurodiputat Carles Puigdemont / EFE