En la seva intervenció, minuts abans que s'aprovés la llei del català, el president Pere Aragonès ha reiterat, com ha anat fent les últimes setmanes, que aquest acord pot ser més ampli i anar més enllà d'ERC, Junts, PSC i comuns, que són els que hi han acabat votant a favor. Es referia a la CUP, però els anticapitalistes no han recollit la mà estesa del president i han acabat votant en contra de la normativa, després que el seu líder Carles Riera, hagi pronunciat un discurs molt dur: "Si apliquem la immersió a tot arreu i el català és l'única llengua vehicular, de què estan parlant quan xerren d'autonomia dels centres? Estan parlant de la segregació escolar, això és liberalisme educatiu i té com a conseqüència la debilitat del català", ha començat Riera, minuts després d'advertir que totes les enquestes i els estudis apunten cap a la mateixa direcció: un retrocés de l'ús social i de l'ús escolar del català, després d'anys d'un retrocés també de la immersió. Per tot plegat, s'ha volgut dirigir directament al Govern, que l'escoltava des de la primera fila del hemicicle per fer-los una pregunta: "Després d'aquesta llei, les gairebé 50 escoles que ja estan aplicant el 25% per ordres del TSJC, rebran instruccions clares i immediates del president o del conseller d'Educació per deixar-lo d'aplicar?".  

 

Anant més enllà i després d'advertir que "la llei i el decret empitjoren els nostres elements legislatius per defensar el català", Riera s'ha dirigit directament als dos partits que conformen el Govern de la Generalitat. Primer a Junts i a la presidenta del partit i del Parlament, Laura Borràs, qui li ha preguntat si aquest és la seva manera de demostrar que "aquesta és la legislatura de confrontació amb l'estat". "Diputats d'ERC, aquest és el conflicte democràtic?", ha preguntat el cupaire davant la nova llei, a la qual ha titllat de nyap. 

Vehicular i curricular: sinònims? 

En aquest sentit, els ha retret que amb la nova normativa "la dreta, l'extrema dreta, l'estat i els jutges seguiran pressionant per posar més castellà a l'escola. I ara, ho tindran una mica més fàcil", per tot plegat, els ha demanat que retirin la llei i que es treballi per un "projecte lingüístic per a tots els centres que garanteixi el català com a única llengua vehicular".

Quan ha tornat a intervenir Riera, després que Aragonès hagi celebrat que "avui fem un pas endavant com a país", el diputat de la CUP ha retret que és "evident" que els conceptes de curricular i vehicular no deixen de ser sinònims, ja que, al cap i a la fi, el que fan és "obrir la porta al ús del castellà més enllà del aprenentatge de l'idioma. Per això, ha resumit que el Parlament "obre avui la porta al bilingüisme a l'escola i adequa la normativa catalana a la tesi principal del TSJC".