El dictamen que ha publicat aquest dimarts el Consell de Garanties Estatutàries sobre la llei del català a les escoles que han impulsat PSC, ERC, Junts i comuns, ha generat reaccions de tots els partits. I és que les formacions s’han volgut pronunciar després del fracàs de Vox, Ciutadans i el Partit Popular en el seu intent de torpedinar l’acord a l’últim moment. El CGE els ha deixat en evidència, avalant la llei i afirmat que compleix l’Estatut i la Constitució. Sobre aquesta qüestió n’ha parlat la portaveu socialista, Alícia Romero, que ha volgut subratllar la seva “satisfacció” per l’informe, i ha acusat les tres dretes de practicar “filibusterisme” per intentar paralitzar la llei.

Romero també ha llegit diversos punts del dictamen, que evidencia com aquest acord permetrà ampliar la presència del castellà a les escoles. Entre altres línies del text, la socialista ha remarcat que garanteix “un ús més ampli del castellà en el sistema educatiu” que la seva presència fins ara, i que aquesta llengua “no queda exclosa” de les escoles, sinó que es podrà utilitzar també per a impartir matèries. “Aquest informe dona suport a la posició del PSC”, ha declarat.

 

Retret dels comuns a la dreta espanyolista

Per la seva banda, el portaveu dels comuns, David Cid, s’ha pronunciat abans que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries s’hagi fet públic, i per tant no ha pogut reaccionar a la notícia. Sí que s’hi ha referit amb confiança, “convençut” que el resultat seria positiu, i “des de la tranquil·litat més absoluta que la feina que vam fer està ben feta”. També ha recordat que demà el ple del Parlament votarà la llei del català, amb el vot favorable d’Esquerra Republicana, Junts, PSC i els mateixos liles, que ha descrit com un “text robust” per protegir la llengua a les escoles.

I ha dirigit un missatge a les tres dretes espanyolistes de Vox, Ciutadans i el Partit Popular, després que fossin aquestes les que van forçar que el Consell de Garanties Estatutàries endarrerís la tramitació de la llei. “Que deixin de fer el ridícul”, ha disparat. “Als seus intents de fer la traveta, el consens és la millor resposta a la seva cridòria”. I un missatge exclusivament per al president popular, Alberto Núñez Feijóo, que la setmana passada ja va titllar d’“apartheid lingüístic” la situació que es viu a les escoles catalanes. “Que deixi d’intoxicar posant en marxa falses polèmiques amb declaracions aberrants”.