El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la mesura cautelar que obliga l'escola Turó del Drac de Canet de Mar a impartir un 25% de les hores en castellà a una classe de P-4. L'octubre passat el tribunal va imposar aquesta mesura cautelar mentre es resolia el fons de l'assumpte. Al febrer diverses famílies van demanar derogar aquesta cautelar. El TSJC ja va desestimar al març la petició i ara ha rebutjat un nou recurs. La decisió encara es pot recórrer al Tribunal Suprem. El TSJC va admetre el passat mes de febrer com a part condemnada una trentena de famílies de l'escola favorables a mantenir l'ensenyament en català i que van sol·licitar personar-se al procediment. 

 

L'octubre de 2021 el TSJC va requerir al director de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar impartir un 25% de classes en castellà a la classe d'un nen el pare del qual ho havia requerit. El tribunal demanava a l'escola "impartir en llengua castellana un 25% de les hores lectives incloent-hi, a més de l'àrea matèria o assignatura corresponent a l'ensenyament de l'esmentada llengua, almenys una altra matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga". Les famílies de l'escola van demanar la revocació de la mesura, però aquesta es va desestimar.

Aquesta interlocutòria que s'ha fet pública aquest divendres es contradiu amb la jurisprudència que hi havia vigent fins ara, que deia que cap pare o escolar, a títol individual, no podia debatre el sistema educatiu en general, però sí que podia debatre sobre el sistema del centre escolar dels seus fills. El TSJC ha descartat el recurs de les famílies de Canet en considerar que la jurisprudència ha descartat que "l'aplicació del sistema de conjunció lingüística comporti una lesió eventualment irreparable d'un suposat dret dels alumnes a un ensenyament monolingüe vehicular". És per això que decideix mantenir les mesures cautelars a l'escola i obligar a fer un 25% de classes en castellà, tot per petició d'una única família, assessorada per l'Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya.

El Govern garanteix suport als centres per no aplicar el 25%

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va assegurar aquest dimarts que actuarà com a "escut legal i jurídic dels centres educatius". No obstant això, en ser preguntat sobre què passarà si de nou el TSJC s'adreça directament a un centre educatiu concret per requerir-lo a complir la sentència (com el cas de Canet), va indicar que el seu departament haurà de fer com fins ara: "acompanyament". El termini del TSJC per fixar el 25% de castellà a les escoles va acabar aquest dimarts i Cambray es va encarregar de fer saber al TSJC que el Govern ha aprovat un nou decret i que s'han enviat instruccions als centres per adaptar-se a la nova norma, i que, a més, està preparant un decret que desplega el règim lingüístic del sistema educatiu, previst a la llei d'Educació del 2009.