Junts no ha aclarit encara com solucionarà el fet que el congrés del partit va tombar el candidat a la secretaria d'organització que va proposar Laura Borràs dins de la candidatura conjunta que va pactar amb Jordi Turull. El vicepresident del partit Josep Rius no ha concretat en comparèixer en roda de premsa si es tornarà a proposar el mateix candidat, el regidor de Badalona David Torrents, que aquesta tarda estava a l'hotel on s'ha celebrat la reunió de l'executiva de Junts. Això no obstant, tampoc no ho ha descartat. Rius s'ha limitat a recordar que, que segons el reglament, haurà de plantejar la proposta superar aquest atzucac el secretari general, Jordi Turull, i que ho farà respectant l'acord a què va arribar amb Borràs per acordar una proposta conjunta a la nova direcció.

Junts ha celebrat aquest matí la seva primera executiva després que dissabte el congrés del partit va renovar la direcció, a partir de la candidatura conjunta en què Laura Borràs ha assumit la presidència i Jordi Turull la secretaria general.

La votació de dissabte, però, va registrar un vot de càstig al noms afins a Borràs. La mateixa presidenta va quedar en tercera posició, mentre que va quedar fora de l'executiva el candidat que Borràs havia proposat per a la secretaria d'organització, que no va arribar al 50% de vots exigits. A la reunió d'avui l’executiva ha acordat fer una proposta per cobrir aquestes vacants, seguint allò que fixa el reglament d'elecció de càrrecs. És a dir, que la proposta queda en mans del secretari general i que s'haurà de formalitzar en els 30 dies posteriors al congrés.

Segons Rius, però, la proposta de Turull serà “coherent” amb la candidatura que van acordar Borràs i mantindrà "l’esperit unitat que va permetre forjar" aquell acord. De fet, no ha aclarit si es podria presentar de nou el nom de Torrents i s'ha limitat a explicar que el reglament no diu res al respecte. La proposta de Turull inclourà també un substitut per a ocupar el lloc de Samper, que ha renunciat a formar part de la direcció, i per a la vocal Ester Vallès,  que tampoc va aconseguir superar el 50% exigit.

 

El vicepresident de Junts Josep Rius ha explicat que l’executiva ha valorat el congrés celebrat el cap de setmana a Argelers que, segons ha dit, ha demostrat que Junts és el partit que "manté l’octubrisme com a bandera", "no abandona" l’objectiu independentista, i que és l’únic partit que tota la militància vota la direcció en una candidatura oberta.

En relació a la possibilitat de plantejar una consulta a l'executiva sobre la continuïtat del pacte amb ERC que apareix en els documents congressuals, ha circumscrit la proposta als documents inicials de cara al conclave que el partit celebrarà el mes de juliol i que estan sotmesos a procés d'esmenes. Rius s'ha limitat a recordar que Junts té en marxa un procés d'avaluació de l'acord de govern, i ha explicat que un cop conclogui aquest estudi s'abordarà el grau de compliment amb els socis per veure els aspectes a millorar.