El congrés que Junts ha celebrat aquest matí a Argelers ha deixat clar que la presència d'aquesta formació al Govern i el paper que hi ha d'assumir a partir d'ara serà una de les qüestions clau que haurà d'abordar la nova direcció. Així ho han fet evidents la major part de les intervencions que s'hi han escoltat. També la de la ja proclamada presidenta, Laura Borràs, que ha assegurat que Junts actuarà des de tots els espais en què sigui possible, també des del Govern, però que caldrà fer que l'executiu de Pere Aragonès "sigui més ambiciós nacionalment". La votació del congrés ha ratificat Borràs com a presidenta, però ha quedat per darrera del secretari general, Jordi Turull, i de la vicepresidenta Anna Erra.

Després que al matí, el fins ara secretari general, Jordi Sànchez, ha apostat per la presència de Junts dins de l'executiu, i el nou número dos del partit, Jordi Turull, ha assegurat a la tarda que no defugiran les responsabilitats, també Borràs ha insistit en la intervenció amb què ha tancat el congrés, que Junts és un partit de govern. Això no obstant, ha llançat un avís a Aragonès. "Fa un any vam accedir al Govern i ara hem de treballar perquè aquest Govern independentista faci avançar aquest país cap a la independència. Cal governar amb una visió independentista, perquè governar no és la finalitat en ella mateixa, governar és un mitjà per arribar a l'objectiu d'un país millor que volem aconseguir", ha reblat.

 

 

 

Vídeo: ACN

No hem vingut a rendir-nos

Igual com ha fet Turull en el discurs que l'ha precedit, Borràs ha reivindicat el paper de Junts per mantenir oberta el que ha descrit com la carpeta de l'1-O. De fet, segons la nova presidenta, la insistència del partit en aquest sentit és el que ha provocat que faci "nosa".

"Nosaltres no hem vingut a tancar la carpeta de l'1-O. Sé que és molt pesat però és molt necessari. I quan ho fem i ens plantem, arrosseguem", ha assegurat. Ha posat com a exemple d'aquesta capacitat d'"arrossegar" la resposta a l'ofensiva judicial contra la immersió en què ha impulsat l'aprovació d'una nova llei i un decret del Govern: "Hem vist com arrosseguem cap a les nostres posicions, que són més ambicioses. I amb la independència hem de fer el mateix, perquè Junts som els que fem que les coses acabin passant". "Som el partit del president Puigdemont i no hem vingut a rendir-nos. Tenim males notícies: No hem vingut a rendir-nos", ha proclamat.

Unitat

Tampoc han faltat en el discurs de la presidenta les crides a la unitat interna. Ha recordat que aquesta executiva que avui s'ha ratificat al congrés d'Argelers, que havia pactat prèviament amb Turull per evitar un congrés de confrontació, ha estat fruit d'un acord i "generositat". "Units, només units som més forts. I hem de fer més robust aquest partit perquè és més necessari que mai", ha advertit.

Però l'avís no s'ha dirigit només a Junts. També l'ha dirigit a la unitat de l'independentisme en el seu conjunt. "No podem perdre de vista qui és l'adversari. Equivocar-se de rival és el primer pas per la victòria a camp contrari. Ens volen dividits perquè saben que dividits som més febles", ha alertat. Per tot plegat, ha emplaçat a "parlar clar" en relació al procés d'independència i treballar per "reconstruir tot allò que s'ha fet malbé aquests cinc anys i  apartar la temptació de deixar-ho córrer". 

"Puigdemont serà sempre el nostre president"

La presidenta ha tingut un reconeixement especial per al seu predecessor a Junts, Carles Puigdemont que seguia l'acte des de la primera fila del congrés. "Tots sabem, ell també ho sap, que continua, que serà sempre el nostre president, perquè ets l'ànima i perquè sense el teu lideratge no seríem on som ni seríem el que som", ha reblat després que aquest matí el mateix Puigdemont ha pogut constatar un cop més que sigui o no el president és el líder indiscutible de la formació.

Borràs ha dedicat també, entre els aplaudiments dels presents, unes paraules a Elsa Artadi, que ha abandonat la política després d'haver estat els darrers anys peça clau a Junts. Igualment ha citat l'expresident Quim Torra, inhabilitat dos cop, segons ha recordat. No obstant, en aquest cas, la resposta dels assistents ha estat nul·la. 

 

Discurs complet de Laura Borràs:

 

 

 

Vídeo: Mar Acero