Davant dels moviments d'última hora que s'estan produint en les negociacions per fer Govern, la CUP ha sortit a aclarir quin és el seu posicionament, tant pel que fa al desacord entre ERC i Junts com per la possible irrupció dels comuns en la governabilitat del país.

"Ens vam equivocar, pensàvem que els partits independentistes ja havíem tocat fons i resulta que no, que encara podíem fer més el ridícul i s'ha vist en els darrers dies", ha etzibat en roda de premsa des del Parlament la diputada Laia Estrada en referència a les picabaralles entre ERC i Junts.

 

"La gent no s'ho mereix, perquè si algú no ha fallat mai són ells. Fem una crida a la responsabilitat per utilitzar el 52% del vot independentista per començar un nou cicle que avanci en l'embat contra l'Estat", ha reivindicat Estrada posant en valor l'acord al qual la seva formació va arribar amb els republicans. Per a Estrada, la clau d'aquest pacte és esgotar els dos anys de marge que es van donar a la taula de diàleg perquè "puguem engegar un nou procés d'embat a gran escala, preferentment a través d'un referèndum unilateral".

En aquest sentit, Estrada ha aclarit que si per ells fos, ja haurien llançat la taula de diàleg a "la paperera de la història" i ha demanat a Junts que si té capacitat per millorar l'acord en clau independentista que sigui "proactiu". De fet, Estrada ha retret als postconvergents que encara no coneixen "la concreció de la confrontació que plantegen amb l'Estat".

Avís als comuns

Sobre la irrupció en els darrers dies dels comuns, que ja han demanat a ERC formar un Govern de coalició, Estrada ha celebrat que vulguin participar en la posada en marxa de la legislatura. I és que, al seu parer, això vol dir que la formació de Jéssica Albiach "accepta aquest marc de legislatura que es basa en l'enfrontament amb l'Estat".

Ara bé, si això no és així i el que realment volen és seguir "fent de crossa del Règim del 78, ens trobaran de cara", ha advertit la parlamentària anticapitalista, citant el mateix Jaume Asens, que avui mateix ha opinat que per a ERC la independència no és una "prioritat immediata" i que "no és al full de ruta d'aquesta legislatura". A més, el diputat a la Cambra espanyola ha subratllat que les prioritats han de ser la sortida de la crisi del coronavirus i la negociació a la taula de diàleg. 

Per tot això la cupaire ha deixat clar en tot moment que el que més els preocupa és que ERC "respecti l'acord" i ha instat la formació d'Oriol Junqueras a matisar les paraules del seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, que ahir va parlar de "normalització amb l'Estat" després de reunir-se amb la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz. La diputada Eulàlia Reguant ja ho ha criticat i ha anunciat que preguntaran a ERC "què vol dir això, perquè el que hi ha recollit en l'acord no és el que va dir Rufián".

 

Imatge principal: la diputada de la CUP Laia Estrada en la roda de premsa d'aquest dimarts / ACN